Qwant vs. DuckDuckGo: Welke zoekmachine is meer privé?

Qwant en DuckDuckGo zijn privacygerichte servers die beloven u niet langer op te lichten. Een belangrijk onderdeel van hun aantrekkingskracht is dat zij u helpen weg te blijven van de privacyschendende praktijken die maar al te vaak voorkomen bij de belangrijkste servers.

Communicatie is echter goedkoop. In de quest engine business, is het schoon te noemen een aspect echter omdraaien en doen welke brengt metinside het maximale geld. Laten we naast de reclame- en marketingbeloftes eens kijken welke zoekmachine de privacy van zijn gebruikers het beste beschermt, DuckDuckGo en Qwant.

Verzamelen van gegevens

Zoekmachines en het verzamelen van gegevens

Gegevensverzameling via een zoekmachinebureau is een glibberig pad. Er is een totaal vage grens tussen de hoeveelheid gegevens die belangrijk is en de hoeveelheid die verder gaat dan wat belangrijk is. Zodra een aanbieder van zoekmachines die vage grens overschrijdt, verdwijnt de privacy uit het raam.

IP-adres, type gereedschap, platform, zoekgeschiedenis en aangeklikte hyperlinks op gevolgpagina’s zijn het soort feiten dat door belangrijke zoekmachinebedrijven wordt verzameld. Maar ze willen niet eens al die feiten verwerven om uw privacy in gevaar te brengen. Wat voor soort feiten verzamelen Qwant en DuckDuckGo over hun gebruikers?

Wat voor gegevens verzamelt Qwant?

aanmelden zoekmachine qwant

Volgens Qwant probeert de zoekmachine van Qwant zo weinig mogelijk gegevens te verzamelen. Hoewel dit tot op zekere hoogte waar is, verzamelt het nog steeds een aantal potentieel privacyschendende gegevens zoals uw IP-adres, zoektermen, voorkeurstalen en gegevens over nieuwstrends.

Uw IP-adres en zoektermen zijn bijvoorbeeld voldoende om een advertentieprofiel over u op te bouwen. Hoe?

Dat is eenvoudig. Als een IP-adres blijft zoeken naar luiers, babykleding en babyfoons, terwijl het ook zoekt naar bijvoorbeeld damesparfum en jurken, zal het voor een algoritme niet moeilijk zijn om te voorspellen dat de gebruiker op dat IP-adres waarschijnlijk een zwangere vrouw of een zogende moeder is. Met andere woorden: vage grenzen overschreden – privacy uit het raam.

Toch is Qwant in dit opzicht geen verloren zaak. De manier waarop Qwant de verzamelde gegevens verwerkt, legt veel nadruk op de bescherming van de privacy van de gebruiker. Om eerlijk te zijn, doen ze daar behoorlijk veel moeite voor. Maar het zwakke punt van Qwant is de afhankelijkheid van diensten van derden waarvan het privacybeleid niet altijd de privacy van gebruikers respecteert.

Zo is Qwant voor zijn inkomsten afhankelijk van advertentiediensten van Microsoft. Bijgevolg moet Qwant de IP-adressen en zoektermen van zijn gebruikers verzamelen en doorgeven aan Microsoft. Microsoft is, zoals sommigen van ons wellicht weten, niet bepaald een voorbeeld op het gebied van privacy.

Qwant beweert echter dat het IP-adressen en zoektermen niet als een paar doorgeeft. In plaats daarvan worden zoektermen en IP-adressen verschillend doorgegeven via verschillende diensten om het voor de betrokken partijen moeilijk te maken zoektermen aan IP-adressen te koppelen. Met andere woorden, ze maken het moeilijk voor diensten van derden om een profiel over u op te bouwen. Niettemin zouden sommigen aanvoeren dat alleen al het feit dat Qwant dit soort gegevens verzamelt, een potentiële maas in de privacy is.

Wat voor gegevens verzamelt DuckDuckGo?

aanmelden zoekmachine duckduckgo

Idealiter is de juiste hoeveelheid informatie om te verzamelen helemaal geen privégegevens. DuckDuckGo verzamelt nu niet langer uw IP-adres, cookies, zoektermen of andere individuele informatie. Telkens wanneer u de zoekmachine van DuckDuckGo gebruikt, bent u een nieuwe gebruiker. DuckDuckGo weet niet of u er al eerder bent geweest.

De meeste informatie die door uw interactie met DuckDuckGo wordt gegenereerd, wordt vernietigd nadat u de zoekmachine hebt verlaten. Dit is een van de redenen waarom DuckDuckGo geen duidelijk beeld heeft van het aantal mensen dat zijn zoekmachine gebruikt. Om dat te weten, moeten zij elke specifieke consument individueel leren kennen door middel van het opslaan van informatie over hen, maar dit wordt vermeden. Deze strikte dekking van de informatiereeks is de reden waarom veel klanten die van privacy houden, van Duckduckgo houden.

Bij vergelijking van DuckDuckGo vs Qwant in termen van informatiereeksen, is DuckDuckGo echt meer privacy-compliant.

Klik hier om erachter te komen hoe je jouw website moet aanmelden bij DuckDuckGo!

Het delen van gegevens met derden

Soms blijft een internetprovider garanderen dat hij uw privacy niet langer zal schenden, maar de 1/3 evenementen waarmee hij samenwerkt houden zich niet altijd aan dezelfde regels. Zodra uw gegevens in de armen van een derde partij vallen, is er geen enkele manier om te controleren wat zij ermee doen.

Qwant deelt een aantal van de verzamelde gegevens met marketingpartners zoals Microsoft. Uw zoekwoorden, IP-gegevens en geografische locatie worden gedeeld met Microsoft en worden minimaal 18 maanden bewaard volgens het privacybeleid van Microsoft. Hoewel Qwant probeert de opgeslagen gegevens te anonimiseren, zijn de technieken niet echt waterdicht.

En dan is er nog het probleem van een verzoek om de feiten van een gebruiker te tonen door de rechtshandhaving. Net als een ander bedrijf, zou zelfs een op privacy gerichte zoekmachine-aanbieder een gerechtelijk verzoek om feiten moeten opvolgen. Dit betekent dat uw gegevens in de handen van een derde partij kunnen vallen. Aan de andere kant beweert DuckDuckGo dat het geen gegevens meer deelt met 1/3 partijen.

Aangezien het voor mijn part geen informatie over het uitzoeken bewaart, kunnen er vrijwel geen belangrijke feiten zijn die het kan delen die uw privacy schenden. Ook is regelgeving handhaving niet van plan om terug te keren verzoeken om uw feiten als niet iets werd opgeslagen metinside de eerste plaats. U kunt niet delen wat u niet hebt, toch?

Opnieuw een evaluatie van Qwant vs DuckDuckGo op het gebied van het delen van feiten, DuckDuckGo wint.

Zoek Lekkage

Een zoeklek treedt op wanneer een zoekmachine niet langer alle informatie breekt of anonimiseert die rechtstreeks naar een derde partij kan worden overgebracht wanneer u op een hyperlink klikt op de eindresultaatpagina’s van een zoekactie. Voorbeelden van informatie die kan worden gelekt zijn uw surfgegevens, zoektermen en in sommige gevallen cookies. Zowel DuckDuckGo als Qwant hebben talrijke maatregelen genomen om het lekken van zoekresultaten tegen te gaan, waaronder, maar niet uitsluitend, versleuteling van uw informatie.

Eén probleem met de privacy van beide zoekmachines, zoals google en yahoo, is dat zij uw zoektermen in de URL van hun eindresultaatpagina’s opnemen. Hoewel dit er niet uitziet als een privacyprobleem, is het dat wel. Doordat DuckDuckGo en Qwant uw zoektermen in hun URL-parameters bewaren, maken zij onbedoeld uw zoekgegevens bekend aan de browser die u gebruikt.

Dit betekent dat, ondanks alle inspanningen om uw zoekopdracht anoniem te houden, alles ongedaan kan worden gemaakt als u een browser gebruikt die in uw surfgegevens snuffelt, met name uw gebruik van zoekmachines zoals google en yahoo.

Bij de evaluatie van DuckDuckGo vs Qwant in termen van zoeklekken, presteert geen van beide alternatieven overtuigend beter dan de andere.

Welke zoekmachine is meer gesloten?

Als u een veel minder opdringerige mogelijkheid wilt dan Google, Bing en Yahoo, dan kunnen zowel Qwant als DuckDuckGo de klus klaren. Beide zoekmachines zoals google en yahoo doen aanzienlijke inspanningen om ervoor te zorgen dat wat u op hun platform doet, het eenvoudigst voor u is.

Als u echter de meest strikte alternatieven voor privacy wilt, dan is DuckDuckGo waarschijnlijk de beste optie.

Geef een reactie