Website aanmelden bij Google

Het is tegenwoordig redelijk eenvoudig om je website toe te voegen bij Google. Dit gaat niet meer op basis van een formulier, zoals het vroeger ging, maar op basis van een gratis tool van Google, de Google Search Console (wordt ook wel Google Webmaster Tools genoemd).

De eerste stap die je zal moeten uitvoeren is om je website aan te melden bij de Google Search Console. Hiervoor is het noodzakelijk dat je een Google account gebruikt (je kan van ieder email adres een Google account maken).

Het aanmelden bij de Google Search Console is gratis en kan hier:

https://search.google.com/search-console/about

Als je jezelf succesvol hebt aangemeld dan krijg je het volgende te zien:

Verificatie via DNS

Google geeft tegenwoordig twee manieren om een website toe te voegen aan de Google Search Console. Je kan het hele domein toevoegen, waarbij je geen onderscheid hoeft te maken tussen subdomeinen en of http / https. Deze mogelijkheid vereist wel verificatie via DNS, wat ingewikkeld kan zijn. Mocht je de mogelijkheid hebben dan raden we je wel aan te kiezen voor ‘Domein’ verificatie:

Deze manier van verifiëren geeft het meest inzicht, en hoeft maar 1 keer uitgevoerd te worden per domein.

Verificatie op URL niveau

Het is over het algemeen eenvoudiger om de verificatie op URL niveau te voltooien. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Het nadeel van deze verificatie methode is dat je voor volledig inzicht alle diverse varianten van het domein moet verifiëren (met en zonder https, en eventuele sub domeinen).

Verificatie via HTML bestand

Bij deze manier van verifiëren is het noodzakelijk dat er een bestandje op de server van de website wordt geplaatst. Dit bestand bevat een klein stukje tekst, waarmee Google de verificatie kan voltooien. Weet je niet hoe je een bestandje op de server plaats, geen nood want er zijn nog andere mogelijkheden!

Via Google Analytics / Google Tagmanager

Als je ervoor zorgt dat je de aanmelding bij de Google Search Console doet met een email adres welke ook beheerder toegang heeft tot Google Analytics of de Google Tagmanager, dan is dit de meest eenvoudig verificatie methode. Je hoeft dan geen verdere actie te ondernemen.

HTML Tag

Het is ook mogelijk een metatag aan de website toe te voegen. Dit kan wat lastiger zijn, maar veel website systemen hebben deze manier van verificatie wel op een of andere manier ingebouwd.

Vervolg stappen aanmelden website

Als het je gelukt is om je website aan te melden bij de Google Search Console, dan zijn er nog een aantal stappen die je kan ondernemen om je website goed aangemeld te krijgen. De meest belangrijke stap is het toevoegen van een XML Sitemap.

XML Sitemap toevoegen

Mocht je website beschikken over een XML Sitemap, dan raden we je aan deze toe te voegen aan de Google Search Console. Dit kan heel makkelijk door binnen de Search Console de locatie van de XML Sitemap door te geven. Google bekijkt deze XML Sitemap regelmatig, en zal nieuwe pagina’s op deze manier sneller indexeren.