Website aanmelden bij Baidu

Baidu is de tweede grootste zoekmachine ter wereld en de meest gebruikte in China. Of u zich nu richt op de Chinese markt of niet, het is een slimme zet om uw website of URL in te dienen bij Baidu.

Zelfs als je al een goede ranking hebt op Google, zijn er een paar factoren die het de moeite waard kunnen maken om door het gedoe van het indienen van uw website bij Baidu te gaan.

Waarom u uw website aan Baidu moet voorleggen

Ten eerste, als je je richt op de Chinezenmarkt, is Baidu een must. Google is bijna niet aanwezig in China, met slechts een klein deel van de zoekmachine marktaandeel in het land. Daarom, als uw website niet wordt vermeld op Baidu, zult je onzichtbaar zijn voor potentiële Chinese klanten.

Ten tweede, zelfs als je niet in de eerste plaats gericht bent op China, of als jouw site niet is vertaald in het Chinees, is het nog steeds zeer raadzaam om uw URL in te dienen bij Baidu. Elke dag zijn er ongeveer een miljoen zoekopdrachten in het Engels op Baidu. Bovendien is Baidu de favoriete zoekmachine van Chinese Mandarijn sprekende gemeenschappen over de hele wereld, waaronder Singapore en Taiwan.

Daarom kan het zijn dat als je jouw website indient bij Baidu, je een aanzienlijke toename van uw verkeer ondervindt.

Is het indienen van uw URL bij Baidu genoeg?

Het aanmelden bij de Baidu Webmaster tool en het indienen van jouw website is slechts de eerste stap. Zoals het geval is met Google, zal het verkeer niet op magische wijze verschijnen, alleen maar omdat je jouw URL heeft ingediend. Je moet een aantal SEO-strategieën voor Baidu implementeren.

De SEO technieken die werken op Baidu zijn enigszins vergelijkbaar met de technieken die je gebruikt voor Google, maar met een aantal belangrijke verschillen. Hier is een artikel dat uitlegt hoe SEO in China te doen.

Een goede SEO-campagne en marketing strategie in China vereist meer dan technische kennis. Als je de markt echt wilt laten schommelen, moet je de lokale cultuur goed kennen en de Chinese taal beheersen.

Wat je moet weten voordat je jouw website naar Baidu stuurt?

Hier zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden;

Geen seksuele inhoud. Pornografie is in geen enkele vorm toegestaan en alles wat in strijd is met wat in China als seksueel ongepast wordt beschouwd, moet worden vermeden.

Geen aanstootgevende inhoud. Dit is inhoud die betrekking heeft op de politiek, vooral als het materiaal controversieel of polemisch is. Zelfs illegale inhoud wordt als aanstootgevend beschouwd, zoals bijvoorbeeld websites die draaien om bedrijven die in China verboden zijn.

Neem ook Chinese content op. Als jouw website een Chinese versie heeft, is die uitstekend. Als dit niet het geval is, vertaal dan minstens één pagina, want dan heb je meer kans om geaccepteerd te worden.

Laat jouw website mogelijk in China hosten. Websites die op Chinese servers draaien zijn zeer welkom en hebben voorrang op buitenlandse websites. De vereisten om jouw website in China te hosten kunnen enigszins ingewikkeld zijn, dus het is vaak beter om door een gespecialiseerd webbureau te gaan dat je door het proces kan begeleiden.

Website toevoegen aan Baidu

Zowel het openen van een Baidu Webmaster Tool account als het indienen van een website kan alleen in het Chinees, omdat er geen optie is om de taal te veranderen.

Dit is echter niet het grootste probleem. Sinds 1 juni 2017 staat de “Internet Security Law of the People’s Republic of China” u niet toe om een account te registreren tenzij je een Chinees mobiel nummer heeft. Je kunt je e-mail niet meer gebruiken om je te registreren op Baidu.

Daarom is het voor veel buitenlanders onmogelijk om een Baidu account te openen zonder een gespecialiseerde lokale ondersteuning, of iemand in China die een mobiel telefoonnummer kan verstrekken.

Als je geen Baidu Webmaster Tool account hebt, moet je er een openen voordat je je URL indient. Hier is hoe je het moet doen;

Ga naar de website “https://passport.baidu.com/v2/?reg&tpl=pp&u=https://passport.baidu.com/” en volg stapsgewijs hoe je het formulier moet invullen.

 1. Kies een gebruikersnaam. Het kan zowel Chinees (max. 8 karakters) als Engels (max. 14 letters) zijn. Zodra u de gebruikersnaam heeft aangemaakt, kan deze niet meer worden gewijzigd.
 2. Voer een Chinees mobiele nummer toe.
 3. Stel uw wachtwoord in. U kunt Engelse letters, cijfers en symbolen gebruiken en moet tussen de 6 en 14 tekens lang zijn.
 4. Klik op de knop om uw activeringscode via SMS te ontvangen.
 5. Voer de code die u op uw mobiele telefoon hebt ontvangen in op het juiste veld.
 6. Vink het selectievakje aan om de voorwaarden en het privacybeleid te accepteren.
 7. Klik op de knop Registreren en uw account is geopend.

URL toevoegen

Zodra uw Webmaster Tool account actief is, bent u nu klaar om uw website in te dienen bij Baidu.

Klik op deze link om naar de desbetreffende pagina te gaan
Voer de URL voor uw website in
Klik op de verzendknop

Website controleren

Na het indienen wordt u gevraagd om uw website te controleren en krijgt u 3 opties;

Optie 1: Bestand uploaden. U moet het verificatiebestand downloaden en toevoegen aan de hoofdmap van uw website.

Optie 2: HTML Tag Verification. Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste oplossing. U moet de HTML-code kopiëren en in de header van uw website plakken.

Optie 3: CNAME-instelling. Kopieer het CNAME-record, zet het in de DNS van uw website en zorg ervoor dat het naar zz.baidu.com wijst.

Na de verificatie zal het tot 6 uur duren voor Baidu om je URL te verifiëren, ook al gebeurt dit meestal in een paar minuten.

Hoe dien je je Sitemap in bij Baidu?

Voordat u uw sitemap indient
Houd er rekening mee dat Baidu alleen sitemaps accepteert die:

 • in de volgende formaten zijn: Tekst formaat, Sitemap index formaat en XML
 • Niet meer dan 10 mb
 • Neem geen Chinese karakters op.
 • Plaats de sitemap in de hoofdmap van uw website
 • Ga naar de Baidu webmaster tool en selecteer uw geverifieerde site
 • Klik op de sitemap indienen
 • Door dit te doen zal Baidu uw website kruipen in een korte periode van tijd, vergeet niet dat sitemaps een goed hulpmiddel zijn om zoekmachines te helpen over hoe ze uw website te navigeren en beter te begrijpen.

Zoals u kunt zien, is het registreren van een URL op Baidu op zich niet moeilijk, maar er zijn een paar wegversperringen die het een echte nachtmerrie voor buitenlanders maken. De beste optie om tijd te besparen is om de ondersteuning van een professioneel webbureau te vragen.