Neeva, de advertentievrije zoekmachine, kondigt sluiting aan

In een onverwachte wending heeft Neeva, de advertentievrije en op privacy gerichte zoekmachine, plannen aangekondigd om haar zoekactiviteiten voor consumenten stop te zetten.

Het bedrijf, dat mede is opgericht door de voormalige Google-managers Sridhar Ramaswamy en Vivek Raghunathan, kondigde vandaag op zijn website aan.

De reis van Neeva

Neeva, dat in 2019 werd gelanceerd, wilde de markt voor zoekmachines verstoren door een alternatief te bieden dat de privacy van de gebruiker vooropstelt en een reclamevrije ervaring biedt.

Het bedrijf werd geboren uit Ramaswamy’s overtuiging dat een te grote afhankelijkheid van advertenties de kwaliteit van de zoekresultaten in gevaar bracht. Als CEO van zijn eigen zoekbedrijf probeerde Ramaswamy een betere zoekervaring te creëren zonder de noodzaak van advertenties.

De missie van Neeva was om search terug te brengen naar de gebruikers, met de nadruk op het bieden van een ervaring die hun belangen vooropstelt in plaats van die van adverteerders.

Het bedrijf bouwde een search stack vanaf de grond op, met een team van 50 mensen om het op te nemen tegen grotere, meer gevestigde organisaties.

Begin 2022 had Neeva Large Language Models (LLM’s) geïntegreerd in zijn zoekpakket en werd het de eerste zoekmachine die geciteerde, realtime AI-antwoorden gaf op de meeste zoekopdrachten.

Een snelle groei en een plotseling einde

Neeva trok snel een aanzienlijk gebruikersbestand aan en groeide binnen vier maanden na de lancering naar een half miljoen maandelijks actieve gebruikers. Ondanks deze indrukwekkende groei werd het bedrijf geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen om vaste gebruikers over te halen van hun vaste zoekgewoonten af te stappen.

Het bedrijf noemde deze uitdaging om gebruikers te werven en een niet nader genoemde verschuiving in het economische klimaat als redenen voor het besluit om de activiteiten te staken.

Als onderdeel van de stopzetting zal Neeva alle gebruikersgegevens wissen. Abonnees van Neeva Premium krijgen het ongebruikte deel van hun abonnement terugbetaald.

Ondanks de sluiting van zijn zoekproduct voor consumenten is de reis van Neeva nog niet ten einde. Het bedrijf zinspeelt op een verschuiving van de focus, gedreven door de dringende noodzaak om LLM’s goedkoop, veilig en verantwoord te gebruiken.

Veel van de technieken die Neeva heeft gepionierd, zoals verkleining van de modelgrootte, vermindering van de latentie en goedkope inzet, zijn elementen die ondernemingen nodig hebben. Het team is van plan te onderzoeken hoe zij hun expertise op het gebied van zoeken en LLM’s in deze omgevingen kunnen toepassen.

Implicaties voor de zoekmachinemarkt

De sluiting van Neeva benadrukt de moeilijkheden van nieuwkomers op de zoekmachinemarkt, zelfs met unieke functies en uitgebreide ervaring.

Verder roept het vragen op over de levensvatbaarheid van op abonnementen gebaseerde zoekmodellen en laat het een leegte achter voor gebruikers die op zoek zijn naar privacygerichte, advertentievrije ervaringen.

Ten slotte kan Neeva’s gebruik van LLM’s van invloed zijn op de manier waarop andere bedrijven het gebruik van AI bij het zoeken benaderen.

Als het Neeva-team aan zijn volgende onderneming begint, zullen de zoekmarkt en de techindustrie ongetwijfeld nauwlettend in de gaten houden hoe zij deze onbekende wateren navigeren.

Geef een reactie