Organische sitelinks degraderen of verwijderen in Google

De Ask an SEO vraag van vandaag komt van Anastasia in Londen, die vraagt:

“Hoe kun je een organische sitelink naar een bepaalde pagina demoten/verwijderen zonder een demoting tool in GSC?”

Anastasia, dit is een goede vraag en iets waarmee ik onlangs werd geconfronteerd met de website van een klant.
Voordat we te ver ingaan op het antwoord, wil ik eerst een algemeen overzicht geven van wat sitelinks zijn en hoe ze verschijnen in search.

Snelle overzicht sitelinks

Sitelinks zijn links die in de zoekresultaten van Google verschijnen en zijn ontworpen om de zoeker te helpen beter door uw website te navigeren.
Volgens Google analyseert de zoekmachine “de linkstructuur van uw site om snelkoppelingen te vinden die gebruikers tijd besparen en hen in staat stellen snel de informatie te vinden die ze zoeken”.
Google zal alleen sitelinks voor resultaten weergeven wanneer het gelooft dat het de zoeker zal helpen.
Neem het volgende als voorbeeld. Eerst zie je het hoofdresultaat van eBay en daaronder zie je de sitelinks.

Sitelinks kunnen uw click-through rate verbeteren en zoekers helpen nog sneller te vinden wat ze zoeken op uw website.

Hoe u uw sitelinks kunt verbeteren

Sitelinks worden automatisch gegenereerd door Google’s sitelinks algoritme. In het verleden kon je ongewenste sitelinks verwijderen – maar Google heeft die tool al jaren geleden afgeschaft.
Nu moet je andere stappen ondernemen en hopen dat Google je sitelinks dienovereenkomstig bijwerkt.
Met dat in gedachten, laten we eens kijken naar een aantal dingen die je kunt doen om je sitelinks beter te controleren.

1. Identificeer waar u intern linkt naar de ongewenste sitelink

Eerst crawl je je website om te bepalen welke pagina’s linken naar de sitelink die je wilt verwijderen.
Zodra u de lijst met pagina’s hebt, bekijkt u de ankertekst en interne links naar die ongewenste sitelink en werkt u deze bij. Geef de pagina’s vervolgens opnieuw op in Google Search Console.
Wacht enkele dagen en controleer opnieuw uw sitelinks in Google’s zoekresultaten.
Uit mijn ervaring, het nemen van de actie die ik zojuist heb beschreven zal de truc doen en je zou de bijgewerkte sitelinks moeten zien.

2. Noindex de pagina die verschijnt in Sitelinks

Let op! Gebruik deze aanpak alleen als de pagina die in sitelinks verschijnt een pagina is die je niet in de index van Google wilt hebben.
Onthoud dat wanneer je een pagina noindexeert, je deze pagina verwijdert uit de zoekresultaten en niet langer organisch verkeer zal krijgen.
Nu je gewaarschuwd bent, als de pagina die in sitelinks verschijnt er een is die niet geïndexeerd zou moeten worden, zoals een oude pagina die niet meer gebruikt wordt, zou je kunnen overwegen de pagina te “noindexeren”.
Deze stap zou de ongewenste sitelink moeten verwijderen. Hier is een artikel dat meer vertelt over noindexeren, zodat je beter kunt begrijpen wat er allemaal bij komt kijken

3. Gebruik Ankertekst en Alt-tekst die de link beschrijven

De eerste twee tips waren gebaseerd op het verwijderen van een specifieke sitelink. Deze is gericht op het verbeteren van de sitelinks.
Naast het gebruik van beschrijvende anchor-tekst en alt-tekst, raadt Google ook aan om de anchor-tekst beknopt te houden en herhaling te vermijden.

4. Creëer een duidelijke websitestructuur

Net als de tip hierboven, is deze bedoeld om sitelinks te verbeteren.
Website structuur is belangrijk in het algemeen voor SEO en kan ook helpen met sitelinks. Je website moet een duidelijke hiërarchie hebben.
Idealiter is je website zo opgezet dat je begint met een meer algemeen onderwerp (d.w.z., bovenliggende pagina) en vervolgens naar een meer specifiek onderwerp gaat (d.w.z., onderliggende pagina).
Bijvoorbeeld, een duidelijke structuur zou er ongeveer zo uitzien: Auto’s > Fords > Mustangs.
Intern linken is een groot onderdeel van de website structuur en we weten ook dat het invloed heeft op sitelinks.
Hier is een geweldig artikel met meer informatie over website structuur om u meer inzicht te geven: Google’s John Mueller over de beste website structuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *