Google’s 7 tips voor het analyseren van een daling van het Google-zoekverkeer

Google geeft site-eigenaren zeven tips voor het analyseren van de belangrijkste oorzaken van dalingen in organisch zoekverkeer.
In een artikel geschreven door Googles Daniel Waisberg, worden de belangrijkste oorzaken voor dalingen in zoekverkeer geïdentificeerd als:

 • Technische problemen: Fouten die Google kunnen verhinderen uw pagina’s te crawlen, te indexeren of aan gebruikers aan te bieden.
 • Beveiligingsproblemen: Google kan gebruikers waarschuwen voordat ze sites met potentiële beveiligingsrisico’s bezoeken, waardoor het zoekverkeer kan afnemen.
 • Handmatige acties: Als een site niet voldoet aan de richtlijnen van Google, kunnen sommige pagina’s of de hele site worden weggelaten uit de zoekresultaten van Google door middel van een Handmatige actie.
 • Algoritmische wijzigingen: Kernupdates en andere kleinere updates kunnen veranderen hoe pagina’s presteren in de Google Zoekresultaten.
 • Verstoring van zoekinteresse: Soms zullen veranderingen in het gebruikersgedrag de vraag naar bepaalde zoekopdrachten veranderen, hetzij als gevolg van een nieuwe trend, hetzij door seizoensgebondenheid gedurende het jaar.

Hier zijn enkele rudimentaire voorbeelden van hoe elk van deze druppels eruit kan zien in Google Analytics:

Diagnose van een daling in Google zoekverkeer

De beste manier om te begrijpen wat er met het verkeer van een site is gebeurd, zegt Google, is het openen van het Search Console Performance rapport en te kijken naar de hoofdgrafiek.
Het analyseren van de vorm van de lijn zal wat informatie geven om mee te beginnen. Graaf dieper in de gegevens met deze drie tips:

 • Verander het datumbereik om 16 maanden te omvatten: Dit zal u helpen de daling van het verkeer in context te analyseren en ervoor te zorgen dat het niet een daling is die elk jaar voorkomt.
 • Vergelijk de dalende periode met een vergelijkbare periode: Dit zal u helpen te beoordelen wat er precies veranderd is. Zoek uit of de impact specifieke zoekopdrachten, URL’s, landen, apparaten of zoekresultaten betreft.
 • Analyseer verschillende zoektypes afzonderlijk: Dit helpt u te begrijpen of de daling die u hebt gezien, zich heeft voorgedaan in Zoeken op het web, Google-afbeeldingen of het tabblad Video of Nieuws.

Om te begrijpen of de daling deel uitmaakt van een grotere trend, of iets specifieks is voor uw website, raadt Waisberg aan om te kijken naar Google Trends.
Dit kan helpen om de volgende twee factoren uit te sluiten als mogelijke oorzaken van verkeersdalingen:

 • Een verstoring van de zoekinteresse: Mensen kunnen op andere zoekopdrachten gaan zoeken, of hun apparaten voor andere doeleinden gaan gebruiken. Als minder mensen zoeken naar de zoekopdrachten waar u voor staat, kan dit leiden tot een daling van het verkeer.
 • Seizoensgebondenheid: Google-trends laat bijvoorbeeld zien dat voedselgerelateerde zoekopdrachten erg seizoensgebonden zijn: mensen zoeken naar diëten in januari, kalkoen in november, en champagne in december. Verschillende industrieën hebben verschillende niveaus van seizoensgebondenheid.

Nu we toch bezig zijn met Google Trends, volgen hier nog twee manieren om inzicht te krijgen in uw zoekverkeer:

 • Controleer de top queries in uw regio en vergelijk ze met de queries waar u verkeer van krijgt. Als je zoekopdrachten ontdekt waar je geen verkeer van krijgt, ook al heb je inhoud over dat onderwerp, zorg er dan voor dat deze wordt gecrawld en geïndexeerd.
 • Controleer query’s die gerelateerd zijn aan belangrijke onderwerpen. Dit kan gerelateerde zoekopdrachten aan het licht brengen, zodat u deze kunt optimaliseren voordat de interesse in zoekopdrachten toeneemt.

Geef een reactie