WordPress 5.8 zal sneller zijn met WebP ondersteuning

WordPress.org heeft aangekondigd dat het het geavanceerde WebP afbeeldingsformaat zal ondersteunen. WordPress versie 5.8 is gepland voor release eind juli 2021 en zal geleverd worden met volledige ondersteuning van het (relatief) nieuwe afbeeldingsformaat.

WebP Beeldformaat

WebP is een nieuwe generatie afbeeldingsformaat dat geschikt is om afbeeldingen te vervangen die gecodeerd zijn in de formaten JPG, PNG en GIF. WebP is in staat om superieure beeldkwaliteit te produceren bij aanzienlijk kleinere afmetingen.

WebP lossless afbeeldingen zijn afbeeldingen die de kwaliteit van de originele afbeelding behouden, maar kleiner van formaat zijn. WebP lossless afbeeldingen zijn 26% kleiner dan de originele afbeeldingen.

Verlieslatende afbeeldingen zijn WebP-afbeeldingen die iets minder kwaliteit hebben, maar kunnen worden gecomprimeerd tot een nog kleiner formaat en zijn nog steeds meer dan acceptabel. WebP lossy afbeeldingen kunnen 25% tot 34% kleiner zijn dan de originele afbeelding.

Web Server en Browser Ondersteuning voor WebP

WebP werd in 2010 door Google aangekondigd als een afbeeldingsformaat met open licentie. Het internet heeft een punt bereikt waarop het nieuwe formaat wordt ondersteund in alle moderne browsers.

Dat maakt 2021 tot het ideale jaar om de overstap van afbeeldingen naar het WebP-formaat te overwegen. De meeste moderne browsers en webhosts ondersteunen het nieuwe formaat.

WordPress ondersteuning voor WebP

WordPress heeft aangekondigd dat het omgaan met afbeeldingen in de WP media bibliotheek precies hetzelfde zal zijn als elk ander momenteel ondersteund afbeeldingsformaat.

Vanaf WordPress versie 5.8 kunt u WebP-afbeeldingen uploaden en gebruiken in WordPress zoals u vandaag een JPEG of PNG afbeelding zou uploaden (zolang uw hosting service WebP ondersteunt).

Volgens WordPress.org

Het enige probleem met WordPress ondersteuning voor WebP is als de webhost WebP niet ondersteunt.

In WordPress wordt het verliesloze WebP-formaat alleen ondersteund wanneer de hostingserver Imagick gebruikt, totdat LibGD ondersteuning toevoegt. Daarnaast worden animated en alpha formaten nog niet ondersteund voor herschaalde afbeeldingen (lossy afbeeldingen worden in plaats daarvan aangemaakt wanneer u in deze formaten uploadt).

Waarschuwt WordPress.org

WordPress 5.8 Site Health mededelingen bijgewerkt

WordPress 5.8 zal een bijgewerkte sectie voor gezondheidsberichten bevatten met nieuwe velden om aan te geven of de webhost in staat is om het WebP-formaat te ondersteunen.

Dit zal het voor uitgevers gemakkelijker maken om in een oogopslag te weten of zij in staat zijn om voordeel te halen uit de nieuwe WordPress mogelijkheden en zo niet, om dit aan te vragen bij hun web hosting provider.

Een commentaar in de aankondiging van WordPress.org merkte op:

“5.8 voegt ook nieuwe velden toe aan Site Health om te helpen bepalen of een site in staat is om WebP-formaat afbeeldingsbestanden te verwerken.

…De volgende velden zijn nieuw in WP 5.8:

Imagick versie
ImageMagick ondersteunde bestandsformaten
Als WebP niet wordt vermeld als een ondersteund bestandsformaat, moet de eigenaar van de site contact opnemen met zijn hostingprovider.

WordPress kan afbeeldingen omzetten naar WebP

WordPress 5.8 kan momenteel geen afbeeldingen converteren naar WebP. Er zijn echter veel populaire WordPress plugins die afbeeldingen kunnen converteren naar het nieuwe formaat, waardoor de website aanzienlijk sneller wordt.

In de aankondiging staat dat er plannen zijn voor toekomstige ondersteuning van WebP conversies bij het uploaden van afbeeldingen.

Dat betekent dat een uitgever in de toekomst een JPG afbeelding kan uploaden en kiezen om deze te converteren naar WebP.

Screenshot van WordPress WebP conversie gebruikersinterface (UI)

Het mediacomponententeam onderzoekt ook de mogelijkheid om WordPress de conversie van het afbeeldingsformaat te laten uitvoeren op geüploade afbeeldingen – door WebP te gebruiken als het standaard uitvoerformaat voor afbeeldingen van kleiner formaat.

WordPress.org beschreef het project:

WordPress 5.8 WebP ondersteuning

Deze aankondiging is belangrijk omdat het laat zien dat WordPress.org zich blijft richten op het helpen van uitgevers om hun doelen voor snelle websites te bereiken.

Het ondersteunen van WebP is een belangrijke mijlpaal voor WordPress die uitgevers zal helpen hogere Google Page Experience scores te behalen.

Het zijn dit soort verbeteringen die WordPress in de voorhoede van de content management systemen houden.

Geef een reactie