Content Delivery Networks (CDN’s) & SEO: Alles wat u moet weten

Nu Google’s pagina-experiment voor de deur staat (het zal in juni van start gaan), besteden site-ontwikkelaars en bedrijfseigenaren wereldwijd meer tijd en middelen aan het verbeteren van de gebruikerservaring.

Gezien de focus van de aankomende update op laden, interactiviteit en visuele stabiliteit, is het een goed moment voor site-eigenaren om de prestaties van hun site door te lichten.

Misschien heb je gehoord dat een belangrijk facet hiervan een herevaluatie van de webhosting en het content delivery network (CDN) van de site moet zijn.

In dit bericht leest u wat een CDN is, hoe het werkt en waarom CDN’s belangrijk zijn voor SEO.

Waarom u een CDN nodig hebt

De gemiddelde internetgebruiker maakt zich niet druk over hoe webpagina’s werken of welke webhostingprovider een bedrijf gebruikt.

Het enige waar ze om geven is hun eigen gebruikerservaring – voornamelijk een snelle laadsnelheid, kwaliteitsinhoud en intuïtieve navigatie.

Snelheid is gelijk aan geld, en dit geldt vooral voor e-commercesites. Het is zelfs zo dat pagina’s die binnen 0 tot 2 seconden laden de hoogste e-commerce conversiepercentages hebben.

Bovendien daalt het conversiepercentage met gemiddeld 4,42% voor elke extra seconde laadtijd tussen 0 en 5 seconden.

Zelfs voor niet-commercesites is de laadsnelheid van pagina’s van invloed op de bouncepercentages; pagina’s die binnen 1 seconde laden, hebben een gemiddeld bouncepercentage van 7%.

Ter vergelijking: een bouncepercentage van 11% voor pagina’s met een paginavertraging van 3 seconden en een bouncepercentage van 38% voor pagina’s die 5 seconden nodig hebben om te laden.

In alle sectoren is het gebruik van CDN’s een standaardstrategie voor het bereiken van optimale laadsnelheden van pagina’s voor zowel desktop als mobiel. Onderzoek van Cisco toont aan dat wereldwijde CDN’s naar verwachting 72% van al het internetverkeer zullen dragen tegen het jaar 2022.

Het is nu zo goed als onmogelijk om aan de verwachtingen van gebruikers te voldoen en de concurrentie het hoofd te bieden zonder gebruik te maken van CDNs.

Wat is een CDN en hoe werkt het?

Websites die geen CDN’s gebruiken, vertrouwen op één enkele server om inhoud te verspreiden naar alle bezoekers van de site, of ze zich nu een kilometer verderop bevinden of aan de andere kant van de wereld.

Een content delivery network daarentegen bestaat uit meerdere geografisch verspreide servers.

CDN-aanbieders plaatsen vaak servers op internet exchange points (IXP’s), de fysieke locatie waar internet service providers verbinding maken en verkeer uitwisselen.

Site-eigenaars betalen voor CDN-diensten, waardoor ze website-inhoud zoals afbeeldingen, video’s, audio, HTML, CSS en JavaScript-bestanden kunnen distribueren naar elke server in het netwerk.

Deze servers slaan gecachete versies van de website-inhoud op, waardoor deze direct beschikbaar is voor verzoeken van gebruikers.

Wanneer een gebruiker een pagina opvraagt, wordt de inhoud afgeleverd via de server die geografisch het dichtst in de buurt is. CDN’s verminderen op hun beurt de latentie van pagina’s door de afstand te beperken die de inhoud van een website moet afleggen wanneer die door een eindgebruiker wordt opgevraagd.

CDN’s verbeteren ook de laadsnelheid en de gebruikerservaring door de levering te optimaliseren op basis van het type inhoud dat wordt opgevraagd, zoals standaard webinhoud, dynamische inhoud, videostreaming of het downloaden van grote bestanden.

Naast het verbeteren van de laadsnelheid, verhoogt het gebruik van CDN’s de bandbreedte en verlaagt het de overheadkosten voor servers.

Waarom CDN’s belangrijk zijn voor SEO

User Experience Metrics

Het is de hoogste tijd voor SEO-professionals en bedrijfseigenaren om van laadsnelheid een topprioriteit te maken.

Gebruikerservaring en SEO zijn van nature met elkaar verweven, en Google heeft al lang rekening gehouden met UX-elementen om de zoekrangschikking te bepalen.

Bijvoorbeeld, de 2015 Google Mobile-Friendly update transformeerde de SEO arena door de introductie van mobielvriendelijkheid als een “aan of uit” algoritme.

In juli 2018 bevestigde Google dat de laadsnelheid van landingspagina’s een zoekrankingsfactor is, ook voor mobiele zoekopdrachten.

Per Google’s algoritme aankondiging, zal de mei 2021 update de gebruikerservaring nog belangrijker maken.

Veel eerdere algoritme-updates hebben website-eigenaren verrast en hebben SEO-professionals gedwongen grootschalig onderzoek te doen om de veranderingen te lokaliseren en te analyseren.

Maar deze keer vertelt Google website-eigenaren precies welke metrics ze moeten monitoren en verbeteren.

De web.dev website geeft een overzicht van alle Core Web Vitals en heeft een tool om uw site te testen.

Wat de laadsnelheid betreft, geeft de site concrete cijfers voor de ideale LCP- en FID-snelheid en visuele stabiliteit van CLS. De optimale prestatiecijfers zijn respectievelijk minder dan 2,5 seconden, minder dan 100 milliseconden en minder dan 0,1.

Site Veiligheid

Het gebruik van een CDN beschermt sites ook tegen DDoS-aanvallen (Denial-of-Service). Omdat CDN’s inhoud verspreiden over talrijke servers, wordt voorkomen dat DDoS-aanvallen de oorspronkelijke server treffen.

Bovendien, als een server binnen het netwerk wordt aangevallen of meer verkeer ondervindt dan hij aankan, zal het verzoek worden omgeleid naar een andere server.

Websitebeveiliging heeft indirect invloed op SEO door de gebruikerservaring te verbeteren en vertrouwen in de site of het merk op te bouwen.

Geavanceerde analyse

Premium CDN-aanbieders leveren ook analyses en inzichtrapporten als onderdeel van het pakket.

CDN’s kunnen kritieke informatie verzamelen en rapporteren, zoals doelgroepanalyses, geografische en query-gebaseerde verkeersgegevens, gegevens over de kwaliteit van de dienstverlening, analyses van beveiligingsevents en kijkerdiagnoses.

CDN-pakketten bieden vaak aanpasbare inzichtdashboards die het monitoren van deze prestatie-indicatoren eenvoudig en automatisch maken.

Mogelijke valkuilen van CDN’s voor SEO

Duplicate Content

Een andere valkuil die u moet vermijden wanneer u een CDN gebruikt, is de mogelijkheid van duplicate content. Als u uw CDN echter correct instelt, zou u geen problemen mogen ondervinden.

U kunt dit probleem omzeilen door een canonical header te gebruiken die de crawlers van Google vertelt dat de inhoud op het CDN een kopie is van het origineel.

Afbeelding hosting

Hoewel de SEO-voordelen van het gebruik van CDN’s duidelijk zijn, zijn de potentiële nadelen wat duisterder.

Bekende figuren in de SEO-industrie hebben bijvoorbeeld vraagtekens gezet bij de impact van het gebruik van CDN’s op de ranking van afbeeldingen.

Een artikel uit 2019 van Barry Schwartz analyseert Twitter-interacties tussen de prominente SEO Lily Ray en Google Senior Webmaster Trends Analyst John Mueller. Toen Ray vroeg hoe je SEO-waarde kunt behouden voor afbeeldingen die worden gehost op een CDN-subdomein, antwoordde Mueller: “Het maakt niet uit hoe je de afbeeldingen host, er is geen SEO-bonus om ze op dezelfde host/domein te hebben.”

Deze uitspraak van Mueller was in tegenspraak met een wijdverbreide overtuiging binnen de SEO-industrie dat het hosten van afbeeldingen op een CDN-domein – zelfs een subdomein van je website – de prestaties van een afbeelding kan schaden.

Dit standpunt is samengevat in het populaire artikel Content Delivery Networks (CDN): Good or Bad for SEO? van William Sen, de CEO en oprichter van blue media.

In het artikel stelt Sen dat het gebruik van CDN’s de optimalisatie-inspanningen voor afbeeldingen tegenwerkt, zelfs als je ze host op een subdomein:

“…het is nooit veilig om te zeggen dat Google uw subdomein zal erkennen als een deel van uw website. Vooral in dit geval, aangezien alleen afbeeldingen onder dat subdomein zouden leven, is het zeer waarschijnlijk dat Google dat subdomein gewoon zal zien als een bestandsarchief, en een entiteit die niet gerelateerd is aan uw website. Het zou kunnen, of het zou niet kunnen. Google beslist op basis van zijn eigen algoritme of het uw subdomein als een deel van uw site beschouwt of niet – Google behandelt subdomeinen verschillend op basis van elke website.”

William Sen CEO en oprichter van blue media.

Het artikel legt verder uit dat Google gerichte crawlers gebruikt om high-profile poortwachtersites te crawlen en te indexeren, waardoor ze een “speciale behandeling” krijgen en grondiger worden geanalyseerd dan de gemiddelde website.

Of je het nu met Sen eens bent of Mueller’s Tweets op de korrel neemt, het beste wat je kunt doen om image SEO te benutten is nog steeds om je CDN in te stellen met een aangepast subdomein dat correleert met ons primaire domein.

Ahrefs raadt aan een CNAME-record of alias in te stellen om uw CDN-subdomeinnaam op te schonen.

Ahrefs raadt ook aan om link equity terug te winnen door sites te bereiken die uw afbeeldingen gebruiken, maar linken naar de afbeeldingsbron (het CDN) of de afbeelding zelf in plaats van uw site.

U kunt de tool Site Explorer van Ahrefs gebruiken om links te identificeren die verwijzen naar afbeeldingen die worden gehost op het CDN. Neem contact op met de uitgever en vraag of ze de URL van de afbeelding naar uw domein willen wijzigen.

Voorbereiding op de User Experience Update

Als u momenteel geen CDN gebruikt of niet tevreden bent met uw huidige provider, kunt u overwegen over te stappen voordat de User Experience Update in mei wordt uitgebracht.

Telkens wanneer Google een nieuwe kernalgoritme-update lanceert, zijn er “winnaars” en “verliezers” onder de sites die de meeste impact ondervinden.

De dramatische verkeersdalingen waarmee veel sites te maken kregen na de Medic Update dienen als voorbeeld van hoe een algoritmeverandering maandenlange SEO-inspanningen van de ene dag op de andere ongedaan kan maken.

Gelukkig heeft Google besloten webmasters op de hoogte te stellen van de aankomende update. Google heeft nooit zijn exacte zoekalgoritmen openbaar gemaakt en zal dat waarschijnlijk ook nooit doen.

Maar de aankondiging van de User Experience Update, de identificatie van Core Web Vitals en de bronnen op de web.dev-site tonen een ongekende mate van transparantie voor Google.

Deze keer weten SEO-professionals wat er gaat komen en kunnen ze zich voorbereiden op de update door UX te verbeteren en hun inspanningen te meten aan de hand van de prestatiecijfers die worden vermeld als Core Web Vitals.

Het verbeteren van de laadsnelheid van pagina’s door het gebruik van een krachtig CDN, naast andere UX- en SEO-strategieën, zou moeten helpen uw site voor te bereiden op de komende algoritme-updates.

Geef een reactie