Hoe Google weet welke inhoud van dezelfde auteur is

Google’s John Mueller beschrijft een techniek genaamd reconciliatie die wordt gebruikt om te herkennen wanneer verschillende inhoud op het web aan dezelfde auteur toebehoort.

Dit onderwerp wordt besproken tijdens de Google Search Central SEO hangout opgenomen op 23 april.

Een site-eigenaar vraagt Mueller wat belangrijker is om op de pagina van een auteur te vermelden: links naar sociale-mediaprofielen of een e-mailadres.

Deze vraag zet Mueller ertoe aan uit te leggen hoe Google de entiteit achter auteurspagina’s kan herkennen op basis van een aantal verschillende factoren.

Lees zijn volledige antwoord hieronder.

Google’s John Mueller over het herkennen van auteurs

Het korte antwoord op de vraag is: het is het beste om op een auteurspagina te linken naar een profiel in de sociale media.

Wat een auteur ook kiest om naar te linken op zijn pagina, hij moet er op zijn minst voor zorgen dat het consistent is over het hele web.

Het idee is om alle signalen naar een centrale plek, zoals een social media-profiel, met elkaar in overeenstemming te brengen.

Als een auteur consequent linkt naar zijn Twitter-account, bijvoorbeeld, dan zal dat Google helpen herkennen dat ze dezelfde entiteit zijn achter meerdere auteurspagina’s.

Dit is hoe Mueller het zegt:

“Wat ik aan onze kant zie, is dat wanneer het gaat om zaken als auteurspagina’s, of informatie over de auteur, of informatie over entiteiten in het algemeen achter een website, een artikel, of iets dergelijks, – wat daar gebeurt is dat onze systemen proberen te herkennen wie dat is, wat die entiteit is, en we doen dat op basis van een aantal verschillende factoren. En daar horen ook dingen bij als links naar profielpagina’s bijvoorbeeld, of zichtbare informatie die we op deze pagina’s zelf kunnen vinden.

Dus mijn aanbeveling hier zou zijn om op zijn minst te linken naar een gemeenschappelijke, of een soort van centrale plaats, waar je zegt dat alles samenkomt voor deze auteur. Dat zou bijvoorbeeld een profielpagina van een sociaal netwerk kunnen zijn, en die te gebruiken voor de verschillende auteurspagina’s die je hebt als je aan het schrijven bent, zodat wanneer onze systemen naar een artikel kijken en ze zien een auteurspagina die daaraan gekoppeld is, ze kunnen herkennen dat dit dezelfde auteur is als de persoon die iets anders heeft geschreven. En we kunnen dit groeperen per entiteit, en dat doen we misschien op basis van een gemeenschappelijk sociaal netwerkprofiel.”

John Mueller

Mueller verwijst naar een gepensioneerde vorm van gestructureerde data markup genaamd auteurschap.

Degenen die nieuw zijn in SEO zijn misschien niet bekend met authorship. Simpel gezegd was het markup die kon worden gebruikt om Google te vertellen wie de auteur van een stuk inhoud was.

Google gaf op een gegeven moment zelfs de foto van de auteur weer in de zoekresultaten, maar dat is in SEO-jaren verleden tijd.

“Lang geleden hadden we de rel=”author” annotatie, en alle oudere SEO’ers zullen nu hun gezicht verbazen, maar het is in wezen iets waarbij we gestructureerde data proberen te gebruiken om dit expliciet toe te passen… de rel=”author” annotaties worden bij Google al een tijdje niet meer gebruikt, maar we proberen wel te begrijpen wie de entiteit achter een auteurspagina is. En voor veel auteurs is het vrij duidelijk dat er één naam is en dat die ene naam geassocieerd is met die ene persoon.”

John Mueller

Mueller gaat dan verder met het erkennen van meer gecompliceerde situaties waar meerdere mensen met dezelfde naam allemaal pagina’s over hen hebben op het web.

Zonder een link naar een centrale locatie, zoals een profiel op sociale media, kan Google aannemen dat verschillende auteurs met identieke namen dezelfde persoon zijn.

“Voor andere mensen kan het iets gecompliceerder zijn. Zoals ik, bijvoorbeeld, John Mueller. Als je naar mij zoekt, vind je Wikipedia-pagina’s, barbecuerestaurants, bands, allerlei mensen die John Mueller heten.

En als ik op mijn site niet specificeer wie ik eigenlijk ben, dan kan het gebeuren dat onze systemen naar mijn pagina kijken en zeggen: “oh dit is die vent die dat barbecue restaurant runt.” En plotseling word ik geassocieerd met een barbecue restaurant, wat misschien een stap omhoog is, ik weet het niet.

Maar deze subtiele dingen maken het makkelijker voor ons om te herkennen wie er echt achter iets zit. Wij noemen dat reconciliatie als het gaat om gestructureerde data, het herkennen welke van deze entiteiten bij elkaar horen.”

John Mueller

Hoor zijn volledige reactie in de video hieronder:

Geef een reactie