Yahoo Answers sluit zijn deuren op 4 mei zonder plannen om een archief van de 16 jaar inhoud van de website aan te bieden.

Bovenaan elke pagina op Yahoo Answers staat een bericht dat gebruikers informeert over de op handen zijnde sluiting. De tekst luidt:

“Yahoo Answers wordt gesloten op 4 mei 2021 (Eastern Time) en vanaf 20 april 2021 (Eastern Time) zal de Yahoo Answers website in alleen-lezen modus staan. Er zullen geen wijzigingen zijn in andere Yahoo eigendommen of diensten, of in je Yahoo account.”

Yahoo

De aankondiging leidt gebruikers naar een helppagina met meer informatie over het afsluitingsproces.

Hier zijn enkele belangrijke data om op te letten:

  • 20 april: Er kan geen nieuwe inhoud meer worden toegevoegd aan Yahoo Answers, maar gebruikers kunnen bestaande inhoud blijven lezen.
  • 4 mei: Yahoo Answers zal niet langer toegankelijk zijn. De website answers.yahoo.com zal gebruikers doorverwijzen naar de Yahoo homepage.
  • 30 juni: De laatste dag dat gebruikers een download van hun eigen gegevens kunnen aanvragen.

Gebruikers kunnen alleen een archief downloaden van inhoud die ze hebben bijgedragen aan Yahoo Answers. Na het indienen van een verzoek kan het tot 30 dagen duren voordat Yahoo de gegevens heeft verzameld en downloadbaar heeft gemaakt.

Yahoo vermeldt niets over het beschikbaar stellen van een archief van alle site-inhoud na 4 mei, en mensen zijn daar niet blij mee.

Een virale tweet vergelijkt het sluiten van Yahoo Answers met de historische verbranding van de Bibliotheek van Alexandrië:

Deze Twitter-gebruiker vermeldt dat het besluit om Yahoo Answers te sluiten voortkomt uit het feit dat de dienst ondermaats presteert.

Yahoo vermeldt dit nergens op zijn helppagina, maar het heeft wel iets in die zin gezegd in een e-mail die rechtstreeks naar de leden van Yahoo Answers werd gestuurd.

In de e-mail staat:

"Hoewel Yahoo Answers ooit een belangrijk onderdeel was van Yahoo's producten en diensten, is het in de loop der jaren minder populair geworden omdat de behoeften van onze leden zijn veranderd. Daarom hebben we besloten om onze middelen weg te halen bij Yahoo Answers en ons te richten op producten die onze leden beter van dienst zijn en die Yahoo's belofte waarmaken om betrouwbare premium content te leveren."

Aangezien Yahoo Answers in minder dan een maand van het web wordt verwijderd, hebben webarchivarissen waarschijnlijk geen tijd om de enorme hoeveelheid content te downloaden.

#