Brave Browser lanceert zijn eigen zoekmachine

Brave, makers van een open-source web browser, lanceren een privacy-gerichte alternatieve zoekmachine die opties zal bieden voor advertentie-ondersteunde en advertentie-vrije zoekresultaten.

Na de overname door Brave van Tailcat, een zoekmachine ontwikkeld door het voormalige Cliqz team, kondigde het bedrijf zijn aankomende product aan onder de naam Brave Search.

Brave Search wordt aangeprezen als “het eerste private alternatief voor Google Search en Google Chrome op zowel mobiel als desktop.”

Dat is technisch gezien waar. Hoewel er privé-alternatieven voor Google bestaan, bieden ze niet zowel een zoekmachine als een browser aan op mobiel en desktop.

DuckDuckGo is het meest succesvolle privé alternatief voor Google op dit moment, maar het enige wat het mist is een desktop browser. DuckDuckGo biedt wel een mobiele browser en de zoekmachine is toegankelijk vanaf elke browser op elk apparaat.

De Tailcat zoekmachine zal de basis worden van Brave Search, die geïntegreerd zal worden in de Brave browser.

Brave Search zal ook toegankelijk zijn buiten de browser van het bedrijf door te navigeren naar brave.com/search – maar als je daar nu heen gaat zie je alleen de optie om je aan te melden voor de mailinglijst.

Er is op dit moment nog geen lanceringsdatum voor Brave Search. Degenen die zich aanmelden voor de mailinglijst zullen de eerste zijn om de nieuwe zoekmachine te gebruiken wanneer deze klaar is om te testen.

In een persbericht legt Brave uit hoe zijn zoekmachine verschilt van die ontwikkeld door “Big Tech”:

“Onder de motorkap zijn bijna alle zoekmachines van vandaag ofwel gebouwd door, of vertrouwen op resultaten van Big Tech bedrijven. Daarentegen is de Tailcat zoekmachine gebouwd bovenop een volledig onafhankelijke index, in staat om de kwaliteit te leveren die mensen verwachten, maar zonder hun privacy in gevaar te brengen. Tailcat verzamelt geen IP adressen en gebruikt geen persoonlijk identificeerbare informatie om de zoekresultaten te verbeteren.”

Brave persbericht

Er zijn aanwijzingen dat gebruikers zich meer zorgen beginnen te maken over hun privacy online. Brave’s privacy-georiënteerde webbrowser is gegroeid van 11 miljoen maandelijkse actieve gebruikers naar meer dan 25 miljoen.

DuckDuckGo kent ook een recordgroei, met 100 miljoen dagelijkse zoekopdrachten in januari en het overtreffen van Bing om de nummer 2 mobiele zoekmachine in de VS te worden.

Iets anders dat Brave Search kan onderscheiden van andere alternatieve zoekmachines is het potentieel voor een premium, advertentie-vrije zoekervaring.

Het bedrijf zegt dat het overweegt om zowel gratis als betaalde versies van zijn zoekmachine aan te bieden. De gratis versie zal worden gesubsidieerd met het privacy-gebaseerde advertentieplatform Brave Ads.

“We denken momenteel na over verschillende zoekervaringen die we onze gebruikers kunnen bieden. Terwijl er een groep gebruikers is die al lang schreeuwt om een premium advertentievrije zoekervaring, geven anderen de voorkeur aan een gratis, advertentie-ondersteund model. We denken dat het aanbieden van een keuze het beste is.”

Brave

Brave Search zal naadloos samenwerken met de Brave-browser, hoewel gebruikers van de browser elke zoekmachine als hun standaardkeuze kunnen blijven instellen.

Geef een reactie