Google: Verwijderen van blogcommentaren kan invloed hebben op zoekresultaten

Google’s John Mueller adviseert website-eigenaren dat het verwijderen van alle commentaren van een website een negatieve invloed kan hebben op de zoekresultaten.

Mueller geeft dit advies tijdens de Google Search Central SEO hangout die op 5 februari werd opgenomen.

Er wordt een vraag gesteld door een site-eigenaar die vraagt of blogcommentaren worden meegenomen in de zoekresultaten van Google. Ze willen commentaren van hun site verwijderen en vragen of dat kan zonder rankings te verliezen.

De korte antwoorden zijn:

  • Ja, Google houdt rekening met opmerkingen in de ranking van webpagina’s.
  • Nee, het is onwaarschijnlijk dat opmerkingen van een site kunnen worden verwijderd zonder dat dit van invloed is op de ranking.


Lees het volgende gedeelte voor meer context over elk van deze punten.

John Mueller over het verwijderen van commentaar

Mueller doet geen aanbevelingen over het al dan niet verwijderen van commentaar. Dat is aan elke individuele site-eigenaar om te beslissen.

In zijn antwoord op de vraag geeft Mueller details die kunnen helpen bij de beslissing of hij al dan niet doorgaat met het verwijderen van commentaren.

Site-eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat Google opmerkingen ziet als onderdeel van de inhoud. Als een commentaar informatie bevat waar een zoeker naar op zoek is, kan het helpen om een pagina op te laten duiken in de zoekresultaten.

Mueller merkt echter op dat Google in staat is om de commentaarsectie te onderscheiden van de hoofdinhoud, dus commentaren worden anders behandeld.

Er zijn gevallen waarin commentaren waardevol kunnen zijn voor pagina’s als ze extra informatie bieden naast wat er in de hoofdinhoud staat. Maar dat is niet altijd het geval, en soms bieden ze weinig tot geen waarde.

Mueller stelt voor om de zoekopdrachten die naar pagina’s op een site leiden te onderzoeken om in te schatten wat de impact van het verwijderen van alle commentaren zou kunnen zijn.

Het kan zijn dat informatie in de commentaren op uw pagina’s zoekers helpt bij verschillende zoekopdrachten. Van daaruit kunt u uitzoeken welke actie u het beste kunt ondernemen voor uw site.

“Ik denk dat het uiteindelijk aan jou is. Vanuit ons oogpunt zien we commentaar als een onderdeel van de inhoud. We erkennen ook, in veel gevallen, dat dit eigenlijk de commentaarsectie is dus we moeten het een beetje anders behandelen. Maar uiteindelijk, als mensen uw pagina’s vinden op basis van de commentaren daar, dan, als u die commentaren verwijdert, dan zouden we natuurlijk niet in staat zijn om uw pagina’s te vinden op basis van dat.

Dus dat is iets waar, afhankelijk van het type commentaren dat je daar hebt, de hoeveelheid commentaren die je hebt, het het geval kan zijn dat ze een significante waarde aan je pagina’s geven, en ze kunnen een bron van extra informatie over je pagina’s zijn, maar dat is niet altijd het geval.

Dus dat is iets waarbij ik denk dat je moet kijken naar de inhoud van je pagina’s in het algemeen, de zoekopdrachten die leiden naar je pagina’s, en denk na over welke van deze zoekopdrachten zou kunnen verdwijnen als er geen opmerkingen meer waren op die pagina’s. En op basis daarvan kun je proberen uit te vinden wat je daar moet doen.”

John Mueller Google

Mueller sluit zijn verklaring af door iedereen eraan te herinneren dat Google commentaar niet negeert.

Als u ervoor kiest om opmerkingen te verwijderen is het redelijk om op zijn minst enige veranderingen te verwachten met betrekking tot de zoekresultaten.

“Het is zeker niet zo dat we alle commentaren op een site volledig negeren. Dus blindelings al je commentaar gaan verwijderen in de hoop dat er niets zal veranderen – ik denk niet dat dat zal gebeuren.”

Hoor de volledige reactie van Mueller in de video hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *