DuckDuckGo viert een mijlpaal, want het bereikt 100 miljoen zoekopdrachten op één dag.

DuckDuckGo’s openbare verkeersgegevens geven aan dat het record afgelopen maandag 11 januari is gehaald.

Inclusief het mijlpaalnummer van maandag, ligt DuckDuckGo op schema om ongeveer 90 miljoen dagelijkse gemiddelde zoekopdrachten voor de maand januari te halen.

Ter vergelijking: DuckDuckGo heeft in januari 2020 gemiddeld ongeveer 52 miljoen zoekopdrachten per dag uitgevoerd. Dat betekent dat de cijfers van deze maand een stijging van 73% op jaarbasis betekenen.

Om deze recordgroei verder te relativeren zijn hier de stijgingen van het daggemiddelde van de zoekopdrachten op jaarbasis:

  • Januari 2019 tot januari 2020 – 52% stijging
  • Januari 2018 tot januari 2019 – 62% stijging
  • Januari 2017 tot januari 2018 – 61% stijging
  • Januari 2016 tot januari 2017 – stijging van 30%.

De groei van DuckDuckGo beperkt zich niet tot het zoeken op het web, want de mobiele app is populairder dan ooit.

De afgelopen week bereikte het een hoogtepunt van #7 in de iOS App Store charts voor alle gratis apps, en #1 van alle utility apps.

DuckDuckGo’s succes op mobiel heeft het naar de nummer 2 positie achter Google in mobiele zoekmachines gebracht, waarbij Bing en Yahoo worden gebruikt.

Dat klopt, DuckDuckGo is officieel de #2 zoekmachine op mobiel in de VS. Op de desktop loopt hij achter op Bing en Yahoo in de #4 positie. Echter, er is minder ruimte voor een zoekmachine om te groeien op de desktop als meer zoekopdrachten op mobiele apparaten.

Hoe je het ook bekijkt, DuckDuckGo kent een groeipercentage dat in zijn 12-jarige geschiedenis nog niet is vertoond. Alle tekenen wijzen erop dat dit deel uitmaakt van een grotere verschuiving naar privé-platforms.

DuckDuckGo’s belangrijkste verkoopargument ten opzichte van andere zoekmachines zijn de privacy mogelijkheden. Gebruikers kunnen zoekopdrachten uitvoeren zonder dat hun persoonlijke gegevens worden verzameld en verkocht aan adverteerders.

Recente gebeurtenissen hebben de toepassing van op privacy gebaseerde apps versterkt. Naarmate DuckDuckGo in de App Store stijgt, stijgen ook de gecodeerde messaging apps zoals Signal en Telegram.

Ten tijde van dit schrijven staan Signal en Telegram respectievelijk op nummer 1 en 2 in de Amerikaanse App Store.

Naarmate mensen zich meer bewust worden van de manier waarop bedrijven hun gegevens gebruiken, blijkt dat ze bewust kiezen voor verschillende diensten.

Antitrustonderzoeken naar bedrijven als Facebook, Amazon, Apple en Google hebben hun privacybeleid op de voorgrond geplaatst. Als gevolg daarvan realiseren mensen zich dat ze zich bij Big Tech aanmelden als ze akkoord gaan met hun servicevoorwaarden.

Alternatieve zoekmachines, social media apps en messaging apps zijn allemaal in opkomst. Of die groei duurzaam is, zullen we in de loop van de tijd te weten komen. Mogelijk vinden gebruikers meer voldoening in de diensten die ze oorspronkelijk gebruikten.

Aangezien het betrekking heeft op DuckDuckGo, is de groei van DuckDuckGo stabiel genoeg om te suggereren dat het zo zal blijven. Zoals ik al eerder heb aangetoond, heeft DuckDuckGo’s reis naar 100 miljoen zoekopdrachten per dag jaren in beslag genomen. Het is niet iets wat van de ene op de andere dag is gebeurd.

Nu zou het voor DuckDuckGo een geweldige tijd zijn om te investeren in meer functies die het dichter bij een echt 1:1 alternatief voor andere zoekmachines brengen. We zullen zien of deze groei in dagelijkse zoekopdrachten in de nabije toekomst aanleiding geeft tot een aantal updates.

#