Het zoekverkeer naar piratensites is naar verluidt gedaald na updates van het algoritme van Google.

De recente updates van het algoritme van Google verminderen naar verluidt het verkeer naar piraterij-websites, volgens een analyse van de gegevens van jaar tot jaar.

TorrentFreak publiceerde met hulp van piraterij-opleggingsbedrijf MUSO een rapport waarin inzichten in het verkeer van piraterij-websites door zoekmachines in 2020 worden gedeeld.

Van december 2019 tot november 2020 zijn piratensites bijna een derde van hun zoekverkeer kwijtgeraakt. Er werden ook verschillende interessante patrouilles ontdekt.

Hier zijn de belangrijkste inzichten uit het rapport van TorrentFreak over wat misschien wel een categorie van sites is die het hardst getroffen zijn door de recente algoritme-updates van Google.

Google Search Traffic Pillaged Van Piraten Sites

Het zoekverkeer naar piraterijgebieden raakte in januari vorig jaar een neerwaartse trend, en ging in mei 2020 in vrije val na een korte piek toen de coronaviruspandemie in maart toesloeg.

Zoals TorrentFreak aangeeft, zijn deze data niet toevallig. Ze komen overeen met de eerste twee kernalgoritme-updates van Google van vorig jaar.

Google lanceerde een kernupdate op 13 januari 2020 en een andere op 4 mei 2020.

Google heeft onlangs in december 2020 een update van het kernalgoritme uitgerold, hoewel het nog te vroeg is om te zeggen wat voor effect het kan hebben gehad op piratensites.

Hoewel de update van januari lichtelijk effectief was in het tegengaan van verkeer naar piratensites, deed de kernupdate in mei de meeste schade met een daling van 20% in het zoekverkeer alleen al in die maand.

De gegevens die door TorrentFreak en MUSO worden gerapporteerd zijn vergelijkbaar met de gegevens van een van de grootste torrentsites op het web, zo staat in het rapport:

“Ter bevestiging van onze bevindingen spraken we met de exploitant van een van de grootste torrentsites, die de voorkeur geeft aan anonimiteit. Zonder onze bevindingen te delen, meldde hij een daling van 35% van het Google-verkeer in het afgelopen jaar, wat in overeenstemming is met de gegevens van MUSO.

Google’s kernalgoritme-updates zijn ontworpen om een wijdverspreide impact te hebben op de wereldwijde zoekresultaten, hoewel bepaalde categorie├źn van sites steevast harder zullen worden getroffen dan andere.

Aangezien het betrekking heeft op de kernupdates van 2020, lijkt het erop dat torrentsites het zwaarst getroffen worden. Hoewel het de moeite waard is om op te merken dat het totale verkeer naar piratensites in 2020 is gedaald.

Tussen december 2019 en november 2020 is het bezoek aan piratensites, met uitzondering van het verkeer van zoekmachines, geleidelijk aan met ongeveer 10% gedaald.

Met dat in het achterhoofd zou de vermindering van het zoekverkeer naar piratensites het resultaat kunnen zijn van algoritme-updates in combinatie met een verminderde interesse van de gebruikers.

Er is nog een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, namelijk dat 2020 minder inhoud voor gebruikers aan piraterij bood.

Vergeleken met voorgaande jaren waren er lang niet zoveel grote blockbusterfilms te downloaden. De muziekindustrie zag veel projecten vertraging oplopen, en een groot deel van de toptrenderende tv-programma’s van het jaar werd uitgezonden op streaming sites.

Dat is een schril contrast met 2019, waarin een aantal multi-miljoen dollar films uit de Marvel Studios, Game of Thrones op HBO, muziek lekt van populaire artiesten, en ga zo maar door.

Het is gemakkelijk om met de vinger te wijzen naar Google, en het is volkomen logisch dat Google piratensites zou downranken, maar het is altijd belangrijk om rekening te houden met externe factoren die kunnen bijdragen aan een verlies in het verkeer.

#