Ecosia de boom-plant zoekmachine

De zoekopdrachten die je doet op het internet, die het weerbericht voor vandaag willen weten of de prijs van die begeerde mobiele telefoon, kunnen helpen om het aantal bomen op de planeet te verhogen als het onderzoek in Ecosia wordt gedaan. De zoekmachine van Duitse afkomst kreeg in oktober bekendheid op het web, na een video opgenomen door actrice Laila Zaid, die het gebruik van het platform aanbeveelt, en gaat viraal op Instagram en WhatsApp.

Het werd gelanceerd in 2009 en is een zoekmachine die minstens 80% van de maandelijkse winst, verkregen uit advertenties, schenkt aan non-profitorganisaties die zich richten op herbebossing. De groep die verantwoordelijk is voor het platform publiceert maandelijks financiële verslagen en informatie over het aantal plantages, voor meer transparantie, met vermelding van het bedrag dat in de milieudoelstelling is geïnvesteerd.

Volgens het bedrijf wordt er een zaailing geplant voor elke 45 zoekopdrachten op de dienst, ongeveer, wat overeenkomt met een nieuwe aanplant per seconde. De pagina bevat zelfs een “bomen geplant door gebruikers” teller die in real time wordt geüpdatet en die meer dan 113 miljoen aanplantingen tot nu toe markeert.

De door de zoekmachine ondersteunde herbebossingsprojecten zijn onder meer aanwezig in Ethiopië, Madagaskar, Marokko, Indonesië, Peru, Colombia, Tanzania, Nicaragua en Burkina Faso. Het heeft ook partnerschappen met enkele Braziliaanse NGO’s.

Is Ecosia veilig?

Door de toegenomen vraag naar de rivaliserende zoekmachine van Google kunnen veel mensen twijfelen aan wat het bedrijf doet met de gegevens van internetgebruikers. Volgens de groep achter de dienst slaat de zoekmachine de zoekopdrachten een week lang op, waarbij de informatie na deze periode anoniem wordt.

Het bedrijf beweert ook dat het geen gebruikersgegevens verkoopt aan adverteerders, zoals het gebeurt met andere zoekdiensten, en dat het geen gebruik maakt van externe tracking tools, waarbij het ervoor kiest om de privacy van internetgebruikers te waarderen. Alle zoekopdrachten worden gecodeerd, afhankelijk van de groep.

Naast de webversie, die via elke browser toegankelijk is, heeft de alternatieve browser ook een mobiele versie, met een gratis app voor Android en iOS.

Geef een reactie