Maak kennis met Google Analytics 4: Google’s visie op de toekomst van analytics

De nieuwste iteratie van Google’s web analytics platform, genaamd Google Analytics 4, is nu beschikbaar. Het nieuwe eigenschapstype omvat uitgebreide voorspellende inzichten, diepere integratie met Google Ads, cross-device meetmogelijkheden en meer granulaire gegevenscontroles.

De release, die woensdag werd aangekondigd, is een uitbreiding en rebranding van de vorig jaar gelanceerde App + Web eigenschap en markeert de eerste grote stap in de ontwikkeling die verder gaat dan Universal Analytics.

Nieuwe AI-gedreven inzichten en voorspellingen. Hoewel er al geruime tijd nieuwe inzichten en voorspellingen op het gebied van machine learning beschikbaar zijn, kunnen de nieuwe inzichten en voorspellingen die de weg naar Google Analytics 4 banen, marketeers automatisch waarschuwen voor datatrends, zoals een stijgende vraag naar een product dat ze verkopen.

Een voorbeeld van voorspellende metriek in Google Analytics 4. Beeld: Google.

Deze technologie wordt ook gebruikt om resultaten te voorspellen, zoals churn rates en de potentiële inkomsten die een bedrijf zou kunnen verdienen aan een bepaald segment van klanten. Deze inzichten kunnen marketeers helpen om te anticiperen op acties die hun klanten in de toekomst zouden kunnen ondernemen en zich te richten op doelgroepen met een hogere waarde.

Diepe publieksintegratie met Google Ads. Marketeers kunnen een publiek opbouwen en onderhouden van hun bezoekers op het web en hun app. Als een gebruiker in aanmerking komt voor een publiekslijst als gevolg van een actie op het web en van een lijst wordt gehaald omdat hij bijvoorbeeld een aankoop binnen de app heeft gedaan, dan wordt de lijst automatisch bijgewerkt om de gebruiker te verwijderen, zodat hij niet opnieuw wordt benaderd met advertenties.

De meningen van YouTube die worden gevolgd naast cross-netwerk-, Google-zoek- en Google Display Networkadvertenties. Afbeelding: Google.

Daarnaast zal Google Analytics 4 rapporteren over acties van YouTube geëngageerde views die zowel in-app als op het web voorkomen.

Rapportage op basis van de levenscyclus van de klant. Een van de meest opvallende verschillen tussen Analytics 4 en Universal Analytics is de manier waarop rapporten worden georganiseerd.

“We hebben alle rapporten die in de bèta van App + Web waren geweest gereorganiseerd, een handvol toevoegingen toegevoegd, en nu is het georganiseerd rond de levenscyclus van de klant”

Russell Ketchum, Productmanager van de Groep, Google Analytics.

De rapporten zijn ontworpen om marketeers te helpen bij het in kaart brengen van bepaalde aspecten van het klanttraject. “Zo kun je bijvoorbeeld in het rapport over de gebruikersacquisitie zien welke kanalen nieuwe klanten aansporen, en vervolgens de verlovings- en retentieverslagen gebruiken om inzicht te krijgen in de acties die deze klanten ondernemen, en of ze blijven rondhangen, nadat ze zijn geconverteerd”, aldus het bedrijf.

De nieuwe Analytics-ervaring is ook bedoeld om marketeers een completer beeld te geven van de manier waarop klanten met hun bedrijf bezig zijn, zowel via apparaten als via kanalen. Marketeers kunnen hun eigen gebruikers-ID geven of Google-signalen laten ontdubbelen voor het rapporteren en targeten van advertenties op verschillende apparaten.

Codeless Event tracking. Uitgebreide codevrije functies maken het makkelijker voor marketeers om on-site en in-app acties te volgen en te meten die er – in real-time – toe doen, zoals het scrollen van een pagina of het afspelen van video’s, zonder code toe te voegen of het bijhouden van gebeurtenissen in Google Tag Manager in te stellen. Binnen Universal Analytics vereist event tracking extra verwerking, inclusief latentie, en de gegevens zijn doorgaans pas de volgende dag beschikbaar.

Meer granulaire gebruikersdata besturingselementen. Analytics 4 bevat ook opties om adverteerders te helpen om te voldoen aan de dataregelgeving, zoals GDPR en CCPA.

De toestemmingsmodus is bedoeld voor sites die toestemming van de eindgebruiker moeten krijgen om analytische gegevens te verzamelen. Deze nieuwe modus biedt afzonderlijke toestemmingsopties voor analytics en advertenties. “Zonder dit niveau van granulariteit in de vorige versie [van Google Analytics], zien we dat klanten gewoonweg de groothandel in analytics uitsluiten, en dus was voor die bepaalde gebruiker de waarde van het Analytics-product voor onze klant niet aanwezig,” zei Ketchum.

Aanmaken van een verzoek tot verwijdering van gegevens binnen Google Analytics 4. Beeld: Google.

De mogelijkheden voor het verwijderen van gegevens worden ook verbeterd, waardoor bedrijven kunnen voldoen aan verwijderingsverzoeken van gebruikers zonder dat ze meer gegevens hoeven te verwijderen dan nodig is. Deze functies omvatten ook een voorbeeldmodus voor bedrijven om de gegevens te controleren die ze op het punt staan te verwijderen.

Analytics in een koekjeloze toekomst. Naarmate cookies van derden worden uitgefaseerd, verwacht Google dat dataschaarste de nieuwe norm zal worden. Het zal afhankelijk zijn van machinaal leren om de hiaten in de gegevens op te vullen.

“De norm is dat we een gemengde set van gegevens gaan hebben. We zullen gebeurtenisgegevens hebben, maar niet noodzakelijkerwijs een gebruikersidentificatie. We zullen hiaten in de gegevens hebben en dit zal gelden voor alle aanbieders van metingen”,

Zei Ketchum en voegde eraan toe;

“We hebben vandaag geen specifieke aankondigingen hierover, maar naarmate we volgend jaar binnenkomen, gaan we machinaal leren modelleren om verschillende analysemodellen in Google Analytics te ondersteunen”.

“We zullen de mogelijkheid hebben om verschillende modi te hebben die misschien minder de nadruk leggen op de gebruikerskant van de analyse, maar meer op het gedrag”,

Gaf hij als voorbeeld.

Waarom wij ons zorgen maken. De nieuwe eigenschap van Google Analytics 4 biedt een completer cross-channeloverzicht van de klantlevenscyclus en zet die informatie in met voorspellende marketingfuncties, waardoor marketeers meer informatie en efficiënte manieren krijgen om op die inzichten in te spelen.

Google Analytics 4 zal de standaardoptie zijn wanneer u een nieuwe eigenschap instelt. De vorige iteratie, Universal Analytics, zal beschikbaar blijven, maar Google raadt site-eigenaren aan om beide typen eigenschappen in te stellen en parallel te laten lopen. De ontwikkeling van nieuwe functies zal gericht zijn op GA4.

Geef een reactie