In de afgelopen tijd heeft de donkere kijkmodus voor websites veel aan populariteit gewonnen bij gebruikers over de hele wereld. Het volgersbestand is zo sterk dat Google je nu de ‘Night Eye’-functie biedt, waarbij je de donkere modus op elke website kunt toepassen zolang je Google Chrome als browser gebruikt.

De populariteit wordt echter verder vergroot met veel toepassingen en webontwerpen die uitsluitend deze nieuwe designfunctie gebruiken om gebruikers te laten genieten van de ervaring die anders is dan bij conventionele webontwerpen.

Volgens een recent rapport van Built With hebben ongeveer 1.028 websites gebruik gemaakt van Dark Theme om klanten aan te trekken, waarvan 340 live-websites, terwijl 688 sites in het verleden Dark Theme hebben gebruikt. Verder heeft Get Polarized recente onderzoeken uitgevoerd op verschillende social media platforms om de voorkeuren van gebruikers te begrijpen als het gaat om de dark mode of dark theme gebruikersinterfaces.

Het blijkt dat de meerderheid van de gebruikers een overweldigende respons gaf en het erover eens was dat de verschuiving merkbaar was.

In het licht van deze informatie, laten we eens kijken naar een aantal van de prominente redenen waarom dark mode webontwerpen aan populariteit winnen.

1. Aangenomen door tech reuzen

Om Google te beschouwen als de voorloper van de dark mode zou te bevooroordeeld zijn. In feite waren veel vroege thuiscomputers die gebruik maakten van monochrome CRT-monitoren, gewend om groenachtige tekst op zwarte schermen weer te geven, maar de laatste tijd was het Windows Phone 7 in 2010 die de donkergekleurde thema’s en achtergronden opnieuw introduceerde.

Op dit moment hebben we grote tech giganten en populaire domeinen die actief de zogenaamde ‘Night Mode’ hebben overgenomen en bieden klanten en hun gebruikers de mogelijkheid om hun kijkvoorkeuren te verschuiven volgens hun keuze.

Deze omvatten grote namen zoals Facebook, Reddit, Twitter, YouTube, WhatsApp, Samsung’s One UI, Apple’s iPad en iOS 13, en Android 10 shadow mode, om er maar een paar te noemen die de dark mode voor gebruikers aanbieden.

Deze online platforms en bedrijven bedienen samen het grootste deel van de urban-tech bevolking van de planeet. Het lijdt dan ook geen twijfel dat de nachtmodus een populaire optie is geworden voor internet- en smartphone-gebruikers.

2. Beïnvloed door ontwikkelaars en programmeurs

Terwijl de dark mode de laatste tijd steeds populairder wordt door gebruikers, realiseren mensen zich zelden dat voor programma-ontwikkelaars en programmeurs die UI ontwerpen, afgezien van andere dingen, al heel lang aan dit thema werken.

In feite is deze donkere modus thema is de standaard look van de meeste codering tekstverwerkers die er zijn. In feite gebruiken sommige van de meest populaire tekstverwerkers, waaronder Atom, Sublime Text, Brackets en Visual Studio Code, allemaal donkere thema’s.

Het wordt dus vrij eenvoudig te begrijpen waarom codeurs en ontwikkelaars deze transformatie zouden kunnen beïnvloeden als je naar dit perspectief kijkt. Bovendien, volgens een recent onderzoek gepubliceerd door Medium.com, gebruikt meer dan 70% van de software engineers Dark Theme IDE’s, en dark theme downloads zijn bijna altijd binnen de top 10 thema’s volgens de populaire vraag.

3. Vriendelijk voor de ogen van de gebruikers

Het lijkt erop dat de biologie erbij betrokken is wanneer donkere themavoorkeuren verder worden bestudeerd op basis van hun impact op de gebruikers en hun ogen. De mechanica is eenvoudig. Het zien van lichte tekst op een donker scherm zorgt ervoor dat de iris in onze ogen meer belast wordt. Het moet veel meer verbreden dan in het geval van een wit scherm.

In de donkere kijkmodus wordt de pupil van onze ogen dus groter, waardoor er meer inspanning nodig is om zich te concentreren op de dingen.

Dit wordt verder ondersteund door statistieken over astigmatisme, een aandoening die bijna 33% van de Amerikaanse bevolking treft. Tegelijkertijd heeft de donkere modus echter de voorkeur wanneer de lezer op een apparaat weinig licht heeft en niet de voorkeur geeft aan het lezen van lange stukken tekst.

4. De brutaliteit van de tekst of gewoon de stemming

Hoewel het argument voor het gebruik van donkere tekst op lichte achtergronden vrij sterk is, geldt het argument dat het de ervaring voor sommigen verergert ook. Dit komt omdat de meerderheid van de gebruikers hun dagen doorbrengen met het staren naar helderwitte schermen die kunnen leiden tot digitale belasting van de ogen.

Digitale oogvermoeidheid wordt gedefinieerd als een groep van zichtgerelateerde problemen die het gevolg zijn van langdurig gebruik van een mobiele telefoon, computer, e-reader of tablet, om er maar een paar te noemen. Veel gebruikers vinden de verandering dus veel acceptabeler en aangenamer. Hierdoor kunnen ze in de duisternis en in de cocon zelf wegzakken van helder wit licht, waardoor mensen het gevoel hebben dat ze direct in de zon staren.

Hoewel het donkere thema de tekst niet vet maakt, creëert het toevallig de tegenovergestelde reactie waarbij de letters bloeden, de donkere modus is meer een stemming dan alleen een functie. Volgens de recente bevindingen van het onderzoek op Medium geeft ongeveer 82,7% van de deelnemers aan dat ze liever de donkere modus op hun apparaten gebruiken.

5. Minder batterijverbruik

Op de 2018 Android Dev Summit was een van de oplossingen van Google voor ontwikkelaars om het batterijverbruik te verminderen de introductie van dark UI. Onderzoekers van Google verklaarden dat de nachtmodus het batterijleven kon redden.

Deze bevinding wordt gedeeld door een verhaal dat is gepubliceerd door XDA-ontwikkelaars, waarin wordt gesteld dat een donker thema het batterijverbruik tot 63% kan verminderen op AMOLED-schermen, zelfs met maximale helderheid. Verder moet men ook rekening houden met het feit dat witte pixels inderdaad meer energie verbruiken en dat de helderheid zowel het stroomverbruik als de levensduur van de batterij lineair beïnvloedt.

6. Voldoende gidsen online

Met de donkere modus steeds een overheersend thema over de gebruikers, geen wonder dat vandaag de dag, kunt u verschillende online gidsen te vinden om elke toepassing en software op uw smartphone of browser te veranderen de interface. Dit voegt ook toe en laat ook zien hoe fanatiek mensen kunnen zijn op momenten dat een trend hen raakt.

7. Zoekmachines vinden het niet erg

Om de impact van het duistere thema op SEO te begrijpen, moeten we rekening houden met de gebruikerservaring. Dit heeft te maken met het feit dat gebruikers en de gebruiksvriendelijkheid van uw website tegenwoordig een grote rol spelen als het gaat om rankings in zoekmachines. Dus als u van plan bent om in de dark mode te gaan, dan moet het goed gedaan worden.

Het korte antwoord op de vraag of de dark mode van invloed is op uw SEO of niet? Het antwoord is NEE, maar dat betekent niet dat we gebruikers kunnen verwaarlozen en ze niet kunnen voorzien van een gebruiksvriendelijke ervaring.

Het gebruik van een donker thema betekent dus niet dat zoekmachines zoals Google u daarvoor zullen bestraffen. Het maakt echter wel uit of u de gebruikerservaring op een of andere manier nadelig beïnvloedt.

8. Voorkeuren van de gebruiker

We zijn ons er allemaal vrij goed van bewust dat het merendeel van het publiek zelden online teksten leest, omdat de meest bekeken en populaire vormen van media visuals zijn die in video’s of afbeeldingen kunnen worden gecategoriseerd. Daarom spelen de voorkeuren van gebruikers wel degelijk een rol als het gaat om de populariteit van websites met een duister thema.

Volgens een recent onderzoek van Smart Insights® gebruikt 92% van de marketeers video’s als een belangrijk onderdeel van hun marketingstrategie. Bovendien wordt geschat dat mensen in 2021 gemiddeld maar liefst 100 minuten per dag naar online video’s zullen kijken.

Dit wordt ook ondersteund door de bevindingen van Statista.com, waar online videoconsumptie wordt beschouwd als een van de meest populaire vormen van internetactiviteiten wereldwijd. Als we deze studies in perspectief plaatsen, is het dus duidelijk dat het duistere thema goed werkt met online videostreaming-sites.

Geen wonder dat YouTube en Netflix dominant zijn geworden in het gebruik van deze donkere tinten.

Conclusie

Terwijl de wetten van de wetenschap en de geneeskunde staat; anders is de duistere modus direct populair geworden onder de massa’s. Ik definieer de donkere modus bij voorkeur als meer een sfeerschepping dan als iets diepgaander.

#