Mediakopers in het Facebook-platform merkten de laatste tijd een grote verandering op: hun afbeeldingen werden niet langer afgekeurd voor veel tekst.

Toen de verandering werd opgemerkt

Het is bevestigd via een paar bronnen de al lang bestaande regel voor Facebook Ad beelden die niet meer dan 20% tekst is zonsondergang. Kopers hebben deze week rechtstreeks bericht van Facebook ontvangen over deze verandering:

Voorafgaand aan deze mededeling, merkten de media-inkopers op dat de tekst overlay tool pagina werd omgeleid:

Op dat moment was er nog geen Facebook-documentatie geüpdatet, maar deze lijkt de afgelopen dagen wel te zijn geüpdatet.

Hoewel het nog steeds tips geeft over het verminderen van de tekstverhoudingen in reclame-afbeeldingen, is er nu geen sprake meer van om het op 20% te houden. In plaats daarvan waarschuwt het nu de 20% metrisch als een best practice:

Dit is anders dan het vorige spreekwoord, dat nu weg is:

“Om een betere ervaring voor kijkers en adverteerders te creëren, worden de advertenties die op Facebook, Instagram en het Audience Network verschijnen, gescreend op basis van de hoeveelheid beeldtekst die in uw advertentie wordt gebruikt. Op basis van deze beoordeling mogen advertenties met een hoger percentage beeldtekst niet worden getoond. Houd er rekening mee dat er uitzonderingen kunnen gelden voor bepaalde advertentiebeelden. Uitzonderingen gelden bijvoorbeeld voor boekomslagen, albumhoezen en productafbeeldingen.

De “20%-regel” Historisch gezien

Het doel van de regel was oorspronkelijk om de ruis in een Facebook News Feed te verminderen. Vooral voorafgaand aan de vele reclame-eenheden en media-opties die nu bestaan, was de Feed voor een groot deel tekst en afbeeldingen. Het toevoegen van nog meer tekst had de potentie om een meer rommelige en overweldigende ervaring te maken.

In de loop van de tijd is het platform echter geëvolueerd. Tekst in een afbeelding was niet langer de afleiding die het had kunnen zijn als Facebook doorging met het uitrollen van nieuwe advertentietypen die veel flitsender waren.

Er was ook het vermoeden dat de tekst op een afbeelding heel duidelijk liet zien dat het om een advertentie ging. Terug voordat gebruikers gemakkelijk veel foto-ervaringen konden creëren met hun telefoon om tekst, randen, emojis, enz. op te nemen, postten gebruikers gewone foto’s. Tekst viel op als een anomalie, die de potentie had om een gebruiker direct te laten beseffen dat het een advertentie was en ernaast te scrollen.

Terwijl advertenties waarvan het beeld meer dan 20% tekst werd afgewezen, hebben ze het jaren geleden verzacht om het te laten draaien op een “beperkte” basis. Typisch dit was merkbaar in de indruk niveaus tussen no-tekst versus low-text advertentie beeldmateriaal, en advertenties kregen een rating systeem om adverteerders te waarschuwen in 2016:

De 20% Tekst Overlay Tool

Een belangrijk punt van frustratie was ook gewoon weten of je in overtreding was. Een uitspraak over de tekstverhouding was niet van tevoren gegeven – een adverteerder zou gewoon vinden dat ze in overtreding waren en de advertentie zou niet lopen.

Facebook bracht uiteindelijk de Text Overlay Tool uit, waardoor adverteerders de afbeeldingen konden uploaden die ze wilden uitvoeren. De tool zou dan elk van hen controleren, en adverteerders onmiddellijk feedback geven over hun tekstsituatie.

Vorige Uitzonderingen op de 20%-regel

Er waren gevallen waarin tekst in een advertentie niet meetelde voor die 20%-drempel. Deze waren inbegrepen:

  • Infographics
  • Deksels voor zaken als boeken
  • Een productafbeelding waarbij het een tekstlabel draagt
  • Evenement posters
  • Wettelijke disclaimers
  • Screenshots voor zaken als apps en software
  • Cartoons of strips

Hoewel er geen formele verklaring is afgegeven door Facebook, is de bijgewerkte pagina op tekst in advertentiebeelden hier te zien.

#