Google wil spyware, bewakingsproducten en diensten verbieden

Google wil spyware, bewakingsproducten en diensten verbieden

Het verbod zal wereldwijd gelden.

Wat verandert er?

Vanaf 11 augustus zal Google’s “Producten die oneerlijk gedrag mogelijk maken” beleid worden bijgewerkt. Dit is het beleid dat al betrekking heeft op producten en diensten die zijn ontworpen om mensen te misleiden, zoals valse documenten, studentessays en ongeldige klikproducten, maar ook op producten die gebruikers ongeautoriseerde toegang kunnen geven tot systemen zoals hackers, radarstoorzenders of afluisterapparatuur.

Met deze update zullen bedrijven niet in staat zijn om producten of diensten te promoten die ontworpen zijn om mensen in staat te stellen “een andere persoon of hun activiteiten te volgen of te controleren zonder hun toestemming”.

Voorbeelden van zaken die onder de beleidsupdate vallen zijn onder andere:

  • Spyware/malware die kan worden gebruikt om sms’jes, telefoongesprekken of de browsegeschiedenis te controleren.
  • GPS-trackers die specifiek op de markt worden gebracht om iemand te bespioneren of te volgen zonder hun toestemming.
  • Promotie van bewakingsapparatuur zoals camera’s, audiorecorders, dashcamera’s, nanny-camera’s.

Loophole?

We kunnen waarschijnlijk verwachten dat sommige handelaren dit proberen te omzeilen door hun marketingkopie te tweaken. Het beleid is gericht op producten “die op de markt worden gebracht met het uitdrukkelijke doel om te spioneren.”

Het beleid is ook niet van toepassing op producten die zijn ontworpen voor ouderlijk toezicht op hun minderjarige kinderen of op particuliere opsporingsdiensten. En hoe zit het met producten die bijvoorbeeld op de markt worden gebracht als huisdiercamera’s?

Google heeft al beperkt advertenties verschijnen op uitdrukkelijke echtelijke surveillance-gerelateerde zoekopdrachten. Dit breidt die inspanning uit naar een breder scala aan diensten, producten en vermoedelijk vragen.

Als jij dit soort producten momenteel promoot via Google Ads, verwijder ze dan voor 11 augustus uit jouw productfeeds en campagnes of schort jouw risicoaccount op. Overtreders krijgen minstens zeven dagen voordat Google mogelijk een Ads-account opschort, een waarschuwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *