Als je deze zin leest, betekent het dat je de titel interessant genoeg vond om verder te lezen. Dat is zeker niet altijd het geval bij titels. In de meeste gevallen haakt de lezer direct af. Soms terecht, omdat de informatie niet op hem van toepassing is, maar heel vaak onterecht. De informatie is wel degelijk interessant, maar hij voelt zich toch niet aangetrokken om verder te lezen. Een pakkende titel is daarom nodig om bezoekers te trekken.

Hier zijn 10 tips voor een pakkende titel.

Bij een blog moet je zo duidelijk mogelijk proberen te maken waar het bericht over zal gaan. In een verhaal of krantenartikel kun je nog geheimzinnig of mysterieus doen maar bij een blogpost ben je dan al je lezers kwijt.

De eerste kop heeft een mooie alliteratie en is ook spannend, maar daar zit meteen het probleem. Want waar gaat het artikel over? Over de kat van de buren? Over vervuilende SUV’s? Of toch gewoon over de gezondheidsschade van een mobiele telefoon?

De lezer weet het pas als hij klikt en vooral daardoor klikken minder mensen. Vooral jammer voor die lezer die wel geïnteresseerd is in een artikel over schadelijkheid van smartphones, maar het nu niet leest, omdat hij niet doorhad dat het daar over ging.

Om het duidelijker maken, werken lijstjes met getallen nog beter.

Het zijn de titels die je misschien wel kent van sites als BuzzFeed en waar het wemelt van de getallen. Ook hier schijnen ze goed te werken bij het schrijven van je blog.

Mensen willen altijd graag iets krijgen. Een smallere taille, een betere conditie, meer klanten, een hogere omzet.  Door deze belofte in de titel van je blog te doen, prikkel je ze om verder te lezen.

Maar doe geen valse beloftes. Het kan prikkelend werken, maar als je in het artikel niet met een voorbeeld kunt staven dat de omzet ook echt verdubbelt door een pakkende titel, noem het dan niet. 

Het helpt om de belofte zo makkelijk mogelijk te maken. Door woorden als gemakkelijksnel of eenvoudig toe te voegen, zorg je dat de belofte nog beter binnen handbereik komt.

Titels die met hoe, wat en waarom beginnen, doen het altijd goed.
Het hoeven niet altijd vragen te zijn, het kunnen ook stellingen zijn.

Veel experts adviseren om titels vragend te maken – en hierboven staan ook enkele voorbeelden, maar ik zou het tot een minimum beperken. Hoewel een vraag wel prikkelend kan werken, is een stellige titel toch praktischer.

Een korte titel van een of twee woorden zondigt meestal tegen regel 1, want is vaak niet concreet. Maar te lang is ook weer niet wenselijk. De lezer moet namelijk nog steeds wel in één oogopslag die beslissing kunnen nemen. En als de titel op zich alweer een heel verhaal wordt, dan begint hij daar niet eens aan. Hou bij het schijven van een titel voor je blog als richtlijn tussen de drie en tien woorden aan. Wil je verder prikkelen, dan kun je die informatie ook in je inleiding  kwijt.

Omdat veel van bovenstaande tips al door zoveel bloggers worden gebruikt, kan het geen kwaad om ook eens op te vallen met een meer prikkelende titel. Bijvoorbeeld een zin die angst inboezemt of de lezer aan het denken zet.

Sowieso is het raadzaam om niet steeds dezelfde soort titels te gebruiken. Alleen maar opsommingen of alleen maar titels die met ‘hoe’ beginnen wordt een beetje saai. Wissel af met de verschillende opties die hierboven zijn genoemd. Stop er gerust af en toen een vragende tussen.

Een goede titel is ook belangrijk om hoog te scoren in Google. Google houdt namelijk erg van titels waarbij het zoekwoord zoveel mogelijk vooraan staat. ‘Pakkende titel maken’ zou voor Google daarom een betere optie zijn dan ‘Tien tips voor een pakkende titel’.

Het is dus een kwestie van een balans zoeken tussen wat pakkend is voor de lezer pakkend voor Google. Hoewel de lezer ook weer bepaalt hoe hoog je in Google scoort. Tevreden lezers zullen eerder linken naar je artikel en dat werkt weer gunstig voor de zoekresultaten in Google. 

Wat voor de lezer werkt, is ook weer afhankelijk van jouw doelgroep. De ene doelgroep valt wat beter te prikkelen met een gewaagde titel dan de ander.

#