8 aspecten van een duurzame SEO-strategie

SEO hoeft niet gebukt te gaan onder constante veranderingen. Leer hoe u SEO duurzaam kunt aanpakken en tegelijkertijd risico’s kunt beperken en u kunt concentreren op prioriteiten.

De hot topics van vandaag draaien om de toekomst van SEO nu de race naar AI-aangedreven zoeken verhit raakt. Bing gaat ChatGPT gebruiken en Google heeft Bard. Ik zeg niet dat alle buzz onterecht is.

Deze ontwikkelingen benadrukken gewoon de aard van search waar verandering constant en onvermijdelijk is. Doorgewinterde SEO-beoefenaars weten dat alles morgen op zijn kop kan staan.

Toch, in praktische zin, hoeft SEO niet ten onder te gaan aan nieuwe ranking factoren, algoritme updates of constante veranderingen. Er is een manier om het duurzaam te doen en tegelijkertijd risico’s te beperken en je te concentreren op prioriteiten.

Hieronder heb ik acht strategische aspecten geschetst die de tand des tijds hebben doorstaan en nog steeds de moeite waard zijn om middelen in te investeren.

1. Schone code

De dagen (voor de meesten) van statische, lichte HTML- en CSS-websites zijn al lang voorbij. We kunnen nu de ontwerp- en functionele grenzen van UI en UX verleggen. In veel gevallen kunnen zoekmachines dat zien.

In sommige gevallen zien we een terugkeer naar eenvoudiger code-uitgangen met headless applicaties en sites. Wat niet veranderd is, is dat hoe schoner onze code, hoe meer vertrouwen we kunnen hebben dat deze wordt gevonden, geïndexeerd en gerangschikt in de zoekmachines.

Of uw inhoud nu lang, interactief of visueel van aard is, het is van fundamenteel belang dat een zoekmachine de inhoud gemakkelijk kan consumeren en renderen. Het is vandaag de dag net zo belangrijk als toen zoekmachines voor het eerst het web begonnen te crawlen.

2. Veiligheid

Wij willen niet dat ons doelpubliek op onze homepage gebroken sites of beschamende berichten van een Canadese apotheek ziet. Het verlies van vertrouwen, inkomsten en algemene geloofwaardigheid als gevolg van zichtbare beveiligingsproblemen kan schadelijk zijn.

Zelfs een door zoekmachines gesignaleerd beveiligingsprobleem achter de schermen kan u op zijn minst dollars of tijd kosten. Belangrijker nog, het kan u het vertrouwen van Google kosten en resulteren in een daling van uw ranking of zichtbaarheid.

Zorg voor een beveiligings- en controleplan. Gebruik de tools die u ter beschikking staan via Google Search Console en Bing Webmaster Tools.

3. Site prestaties

Ik kan me nog herinneren dat sitesnelheid, laadtijden van pagina’s en belangrijke webfactoren nog geen rankingfactoren waren. Toen hadden we al prestatierapporten in Google Analytics. We wisten dat traag ladende pagina’s hogere bouncepercentages hadden en konden basisanalyses en correlaties maken.

In het algemeen betekenden betere UI en UX betere verkeersstatistieken. Dit aspect is niet veranderd, ook al maken prestatiemetingen nu expliciet deel uit van de zoekalgoritmen en de verwachte ervaringen. Dit gaat niet weg en is en blijft fundamenteel voor SEO.

4. Kwaliteit van de inhoud

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend en dat zou het ook moeten zijn. Het hebben van kwaliteitsinhoud zal niet snel verdwijnen.

Google en andere zoekmachines hebben dit in de loop der jaren een prominente plaats gegeven in veel gepubliceerde algoritme-updates.

Of het nu gaat om het verwijderen van dunne inhoud, het filteren van resultaten om dubbele inhoud te verminderen of andere factoren om zoekers op de eerste plaats te zetten, kwaliteit is het primaire doel.

Het debat over de vraag of AI aan de vereiste norm voor zoekmachines kan voldoen, zal worden voortgezet. Het eigen gebruik van AI door Google en Bing zou ertoe kunnen leiden dat het een grotere plaats krijgt.

Dat is geen probleem, zolang een kwaliteitsnorm wordt bereikt die een zoeker in contact brengt met unieke, rijke en boeiende inhoud, gekoppeld aan hun zoek- en bezoekdoelstellingen.

5. Hoeveelheid inhoud*

*Meer inhoud is meestal beter, maar het asterisk hier is dat het kwalitatieve inhoud moet zijn, zoals hierboven beschreven. Als uw funnel of customer journey educatie of nurturing heeft, moet u enige diepgang hebben.

Ja, u kunt scoren voor termen waarop u zich niet expliciet richt vanwege de context en gerelateerde termen die de zoekmachines associëren met uw pagina’s en site als geheel. Maar als uw publiek veel hulp nodig heeft, zult u die nodig hebben. We doen nog steeds veel aan gap-analyses om gebieden te vinden waar klanten willen ranken voor onderwerpen, maar weinig of geen inhoud hebben om hun autoriteitspositie voor dat

6. On-page elementen

Naast de inhoud zijn de basiselementen nog steeds van toepassing en zullen ze waarschijnlijk niet veranderen. Ja, Google zal de impact van bepaalde on-page tags naar boven of beneden bijstellen of ze helemaal negeren als ze dubbel of slecht geschreven zijn.

Maar met uitzondering van de meta keywords tag die al lang geleden door Google werd genegeerd, zijn er slechts kleine wijzigingen in best practices zoals het aantal tekens of discutabele elementen, zoals de impact van heading tags (H1, H2, enz.).

Over het algemeen omvat de structuur van een geoptimaliseerde pagina nog steeds consequent actueel en trefwoordgebruik, samen met alle on-page tags en elementen waar we controle over hebben.

Let op:

  • De afstemming en context met het onderwerp van de pagina.
  • Verbindingen met het bredere niveau en subniveau van de inhoud op basis van de sectie waarin de pagina zich bevindt.

Ja, dit kan vallen onder schone code en overlappingen met inhoud. Toch is het belangrijk om erop te wijzen, want on-page aspecten zijn een constante must-have in SEO.

8. Externe geloofwaardigheid

Ik ben in de loop der jaren in gesprekken met collega’s verwikkeld geraakt die zich afvroegen of we op een gegeven moment het einde van het belang van inbound of backlinks zullen zien. Hoewel dat heel goed mogelijk is, is het nog niet gebeurd.

Inkomende links zijn belangrijk en geven nog steeds “stemmen” of geloofwaardigheid aan een site uit externe bronnen. Ja, we hebben niet dezelfde zichtbaarheid in PageRank als vroeger, maar we weten dat links nog steeds belangrijk zijn in een evenwichtige SEO-strategie en -aanpak.

Hoe meer dingen veranderen, hoe meer ze specifiek in deze categorie hetzelfde lijken te blijven.

Laat je niet te veel afleiden door glimmende objecten

Toegegeven, dit artikel – of delen ervan – zal misschien niet oud worden. Daar heb ik vrede mee.

Dat heeft mijn collega’s in de SEO-industrie en mijzelf een geweldige kans op loopbaanontwikkeling geboden. Het is moeilijk om je te vervelen!

De constante verandering en het tempo om bij te blijven zijn cruciaal. Maar het vaststellen van strategische processen is net zo belangrijk. We hebben veel glimmende objecten en dingen om ons af te leiden.

Door trouw te blijven aan dingen die zijn geëvolueerd, maar toch vrij constant zijn gebleven gedurende vele jaren, bouwt u een geweldige basis en consistentie voor SEO-aanpak voor uw eigen site, de sites van uw klanten, of degenen die u adviseert.